Najnovije vesti

VAŽAN DAN U SKUPŠTINI: Izglasan leks specijalis za švajcarce!
Foto: Marina Lopičić

dan za glasanje

VAŽAN DAN U SKUPŠTINI: Izglasan leks specijalis za švajcarce!

Politika
10:37h

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto. Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

Veće plate za zaposlene u predškolskim ustanovama

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama će od maja biti povećane za devet odsto, predviđeno je dopunama Zakona o budžetskom sistemu koje je Skupština Srbije danas usvojila.

- Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama biće povećane za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine, umesto dosadašnjih sedam odsto, počev od plate za maj 2019. godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora. Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za njih 15.785. "Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali.

Na dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca, izmene i dopune Zakona o strancima, kao i izmene Zakona o upravljanju aerodromima i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanici će se izjasniti i o izmenama i dopunama Zakona o žičarama za transport lica, o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i o izmeni i dopuni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Na dnevnom redu je i više sporazuma.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...