Najnovije vesti

ĐILAS RASTURA SAVEZ ZA SRBIJU! NE ZNAJU GDE BIJU! Zbog njega u DS prete pobunom, opozicija u potpunom rasulu
Foto: Zorana Jevtić

rasulo!

ĐILAS RASTURA SAVEZ ZA SRBIJU! NE ZNAJU GDE BIJU! Zbog njega u DS prete pobunom, opozicija u potpunom rasulu

Politika

U svoju Stranku slobode i pravde Dragan Đilas namerava da privuče što više partija iz SZS i nametne se kao lider opozicije. Tom planu i njegovoj politici bojkota parlamenta i izbora protivi se znatan broj demokrata

Iako pokušavaju da ubede javnost da su navodno jedinstveni, u opoziciji pucaju po svim šavovima. Na pomolu je, kako Kurir otkriva, raskol u Savezu za Srbiju, gde nisu sastavili ni godinu dana. Posle osnivanja Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, otkrivaju sagovornici našeg lista, namerava da formalizuje ulogu lidera u opoziciji, čemu se oštro protivi veliki broj demokrata.

Protiv bojkota

- Veliki broj funkcionera DS ne slaže se sa politikom i potezima Đilasa, načinom na koji se on bori protiv vlasti. Bojkot parlamenta, na čemu je insistirao upravo on iako nije poslanik, loša je ideja jer smo ostali bez prilike da iskažemo svoj stav i da građani za njega čuju. Značajnije, protivimo ne njegovoj nameri da preuzme kontrolu nad DS. Mi ne želimo da budemo njegove marionete. Nezadovoljne statusom u SZS, neke demokrate spremaju pobunu - priča izvor Kurira i dodaje da su prozreli Đilasovu nameru da posle formiranja svoje partije rasturi SZS:

foto: Beta

- Želi da što više stranka iz opozicije usisa u svoju partiju i na taj način je ojača, i onda se tako nametne kao suvereni vođa opozicije. Nije tajna da se mnogi ne slažu sa tim kako Zoran Lutovac vodi DS, koji je Đilasov čovek. Zato kod dela demokrata postoji ideja o ukrupnjavanju DS, odnosno da se ponovo ujedine SDS, Nove stranke, Zajedno za Srbiju. I da na taj način sačuvamo DS i suprotstavimo se Đilasu. I izaberemo novo rukovodstvo.

Ukrupnjavanje DS

Poslanik DS Radoslav Milojičić priznao je da je protiv bojkota parlamenta i da razmišlja o povratku u Skupštinu, kao i da se zalaže za ukrupnjavanje DS. Na listi onih sa kojima bi sarađivali nema Đilasovog SSP.

foto: Stefan Jokić

- Zalažem se za ujedinjenje sa SDS, Novom strankom, Zajedno za Srbiju. Dakle, onim strankama koje su proizašle iz DS, kao i za novo političku garnituru, odnosno da neformalni lider bude Marko Đurišić (SDS). Upitan zašto nije za saradnju sa Đilasovim SSP i da li to znači da se SZS raspada, on odgovara:

- DS je institucija, koja se 29 godina bori za evropske vrednosti. Rekao sam šta sam imao.

O ozbiljnim problemima u SZS svedoči i nedavni sukob poslanika DS Balše Božovića i Borka Stefanovića, zamenika predsednika SSP. Dok se Stefanović isključivo protivio vraćanju opozicije u Skupštini, Božovićev stav bio je da pregovore o izbornim uslovima treba nastaviti u parlamentu.

B. Bojić/Foto: Zorana Jevtić

Dejan Vuk Stanković

Đilas ima napoleonsku ambiciju, ne bira metode

Đilas, prema mišljenju političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, preko svoje partije pokušava da postane dominantna politička figura u opoziciji.

foto: Kurir

- Cilj je da ojača svoju partiju, preuzme opoziciju. Neće birati metode. Ima napoleonsku ambiciju. Pokušaće da privuče stranke iz SZS po autoritarnom ključu, uz uslov "ili ste sa mnom, ili ste protiv mene", a ako ste protiv, biće vam ukinuta finansijska i medijska podrška. Time rastura SZS kako bi dominirala njegov SSP. I naravno da želi da upravlja i DS, što već na određen način i čini jer je otkupio dug te stranke, a logično je da se tome protive u DS. Ipak, to je partija duge tradicije, koja je ostavila trag u političkom životu. Žele da zaštite brend, članstvo, infrastrukturu.

Brojka 8 meseci prošlo otkad je formiran Savez za Srbiju

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...