PREDSEDAVAJUĆI PREDSEDNIŠTVA BIH U VATIKANU:Dodik preneo papi pozdrave od Irineja!
Foto: Profimedia

Prijem

PREDSEDAVAJUĆI PREDSEDNIŠTVA BIH U VATIKANU:Dodik preneo papi pozdrave od Irineja!

Politika -

Sastanak trajao 45 minuta, iako je običaj da susreti s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta. Dočekala ga postrojena garda.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se juče s papom Franjom u Vatikanu! Sastanak je trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Pred sastanak Dodika i pape postrojena je garda, koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je za RTRS kazao da je zadovoljan sastankom s papom i dodao da je potrebno nastaviti saradnju institucija RS i BiH s Katoličkom crkvom. On je rekao i da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja.

Razgovarali smo o važnim pitanjima u Evropi i svetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izrazili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki - rekao je Dodik.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petričevcu, koja je u završnoj fazi.

Potrebna je saradnja sa svim verskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje - izjavio je Dodik, koji se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Tokom sastanka s papom, kako je ranije najavljivano, Dodik je verovatno govorio i o nekadašnjem stradanju Srba u logoru Jasenovac, te kontroverznoj ulozi kardinala Alojzija Stepinca.

Odgovor Džaferoviću

Male duše mogu da sitničare

Dodik je po dolasku u Vatikan prokomentarisao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da se ta poseta ne realizuje u ime Predsedništva BiH, kako to u javnosti želi da se predstavi.

- Kad sam sleteo na aerodrom u Rim, dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bih još trebalo da objasnim. Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare - uvek ima prostora za to.

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track