DAČIĆ: Više puta sam nasamo razgovarao sa Putinom! Kada bismo samo sa zapadnim silama imali iste odnose kao sa Rusijom
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

DAČIĆ: Više puta sam nasamo razgovarao sa Putinom! Kada bismo samo sa zapadnim silama imali iste odnose kao sa Rusijom

Politika -

Srbija ima dobre odnose sa Rusijom zato što je to u srpskom interesu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da mi ne branimo ruske, već srpske interese.

Dačić je na TV Pink rekao da je više puta nasamo razgovarao sa Vladimirom Putinom i da mu ruski predsednik nikada nije rekao da Srbija ne treba da sarađuje sa zapadom, već naprotiv, čak je predlagao da mi uspostavljamo što bliže odnose sa zapadom.

"Voleo bih zaista da mi možemo da napravimo takve relacije i sa nekim drugi velikim silama, naročito sa zapadnim silama, jer je veoma bitno da se tu napravi balans", kaže Dačić.

On, međutim, navodi da, s druge strane, postoji jedno nerazumevanja sa zapada jer svi oni "nas smatraju kao neke ruske partnere i da ćemo mi braniti ruske interese".

"Mi nećemo braniti ruske interese, mi branimo srpske interese", poručio je šef diplomatije.

Naglasio je da možemo da računamo da će Rusija biti na strani Srbije, a da je važno da mi kao zemlja i kao narod imamo iskren odnos, te da shvatimo da imamo dobre odnose sa Rusijom ne zato što po prirodi stvari moramo da imamo dobre odnose sa Rusijom, nego zato što je to u srpskom interesu.

Kaže i da je moguće da se u SAD na vlast vrati administracija Klintonovih, budući na predsedničku kandidaturu demokrate Džozefa Bajdena.

Tu se, dodaje, sada vidi koliko je velika razlika između onoga što Trampova administracija sad radi u odnosu na nas i onoga što su radile prethodne admistracije.

"Mi ne mozemo da očekujemo da će neko od njih sad izaći i popljuvati sve ono što je Amerika radila u prethodnim godinama i decenija, i ne treba, ali treba da vidimo kako da idemo dalje i da resetujemo naše odnose", kaže Dačić.

Naveo je da je Trampova administacija bila veoma korektna što se tiče dijaloga sa Prištinom i ona se po prvi put posle ko zna koliko vremena nije pokazala kao problem, nego kao faktor koji "gura" dijalog.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja