ŠILING U AUTORSKOM TEKSTU ZA DOJČE VELE O SAMITU U BERLINU: Isključiti mogućnost promene granica
Foto: Printscreen youtube OHR BiH

bivši visoki predstavnik EU u BiH

ŠILING U AUTORSKOM TEKSTU ZA DOJČE VELE O SAMITU U BERLINU: Isključiti mogućnost promene granica

Politika -

BERLIN - U autorskom tekstu za Dojče vele, uoči današnjeg samita tzv. "zapadnobalkanske šestorke" u Berlinu, Kristijan Švarc Šiling je apelovao na nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da, kako je naveo, učine hrabri korak i konferenciju o Zapadnom Balkanu izvedu na pravi put.

Šiling, inače bivši visoki predstavnik EU u BiH, smatra da dalje podele na području Zapadnog Balkana po "etničkom" ključu moraju biti u potpunosti isključene, jer, kaže, ratovi iz devedesetih godina ni u kom slučaju ne smeju da se ponove.

"Iskoristite šansu koju ova konferencija pruža za vas i za nas! Time ćete ljudima na Zapadnom Balkanu, ali i nama u Evropi, dati važan doprinos za sigurnu i mirnu budućnost", naveo je Švarc Šiling.

Smatra da dešavanja na Zapadnom Balkanu, Zapad ne sme da potceni kao "retoriku", već u toj situaciji mora da reaguje.

Donedavni pregovori Beograda i Prištine, kaže Švarc Šiling, ni u kom slučaju ne bi smeli da vode ka povlačenju novih granica po etničkoj osnovi.

"Da li bi opet trebalo da imamo na hiljade izbeglica, kao 1999. godine? Nakon svih iskustava iz prošlosti takvi predlozi za 'etničko čišćenje' bi morali da budu stavljeni ad acta", naveo je, između ostalog, Švarc Šiling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track