SAMIT U BERLINU ZAVRŠEN BEZ REZULTATA, ALBANCI NE ODUSTAJU OD TAKSI! Vučić: Srbija nije imala nijedan uslov osim da takse Prištine budu povučene
Foto: Printscreen

sastanak o zapadnom balkanu

SAMIT U BERLINU ZAVRŠEN BEZ REZULTATA, ALBANCI NE ODUSTAJU OD TAKSI! Vučić: Srbija nije imala nijedan uslov osim da takse Prištine budu povučene

Politika -

Nisam srećan što neko smatra da su takse u 21. veku nešto normalno, istakao je predsednik Vučić

- Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene. Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo. Nisam srećan što neko smatra da su takse u 21. veku nešto normalno - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle završenog sastanka u Berlinu o Zapadnom Balkanu.

Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je Vučić. On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da se videlo u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i Kosovu i Metohiji.

"Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa Kosova i Metohije, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao", rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da Republika Srpska nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

foto: AP Photo/Markus Schreiber

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na Kosovu i Metohiji, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

"Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način", ocenio je on.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu", rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

"Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić u Berlinu.

Povodom izjave Hašima Tačija, koji je tokom dana izjavio da je EU nesposobna da vodi dijalog i da SAD treba da se uključi u proces, predsednik Vučić kaže da ne misli da je problem u EU.

"Mi nikada nismo imali problem sa EU. Ne mislim da je problem u EU. Probem je u svima nama koji treba da se okrenemo budućnosti", poručio je Vučić.

On je rekao da je nemačka kancelarka inače "vrlo brzo" bila obaveštena o toj Tačijevoj izjavi, i ocenio da "mnogima neće biti drago zbog toga".

Istakao je i da bi voleo da je danas pokrenut dijalog, jer je to garancija buduće stabilizacije.

"Ali, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, mi partenera za odgovornu i ozbiljniju igru nismo imali", zaključio je Vučić posle sastanka u Berlinu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track