NJUJORK TAJMS O SAMITU U BERLINU: Ako Merkelova i Makron hoće da prekinu zastoj u pregovorima, najpre moraju da reše sukob Tačija i Haradinaja
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

kosovski lideri u svađi

NJUJORK TAJMS O SAMITU U BERLINU: Ako Merkelova i Makron hoće da prekinu zastoj u pregovorima, najpre moraju da reše sukob Tačija i Haradinaja

Politika -

Njujork Tajms u članku posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu navodi da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpre treba da "posreduju između dvojice kosovskih lidera".

foto: AP/Visar Kryeziu

U članku pod nazivom "Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na videlo nacionalne podele", Njujork Tajms piše da Makron i Merkel, ako žele da "imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije i prekinuti zastoj u razgovorima o normalizaciji odnosa", onda "možda prvo moraju da posreduju u drugom miru - između dva kosovska lidera".

Tači je za Njujork Tajms negirao navode o borbi za vlast sa Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili "drugovi" u borbi za nezavisnost i da su "sada prijatelji", koji, kako je naveo, imaju razlike.

Američki list tvrdi da prvo mora biti rešen sukob dva kosovska lidera

- Ja sam optimista. Verujem da možemo da postignemo sporazum koji će doneti priznanje Kosova od strane Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju - kaže Tači za Njujork Tajms.

Haradinaj za list kaže da je "eksperimentisanje sa granicama neustavno" i da "ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu".

foto: AP

Takvi predlozi, smatra on, nisu u "ime Kosova", nego, kako kaže, "u ime samo jednog čoveka - predsednika".

- Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promeni granice, on će napustiti svoj posao - zaključio je za Njujork Tajms Haradinaj.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track