Najnovije vesti

DAČIĆA LJUTI ONO ŠTO JE BILO U BERLINU: Jesmo li mi učestvovali u dijalogu Skoplja i Atine? Šta će svi oni tamo? Ko pita Zvizdića kako će se rešiti kosovsko pitanje?! A evo zašto su u stvari došli
Foto: Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Srbije

DAČIĆA LJUTI ONO ŠTO JE BILO U BERLINU: Jesmo li mi učestvovali u dijalogu Skoplja i Atine? Šta će svi oni tamo? Ko pita Zvizdića kako će se rešiti kosovsko pitanje?! A evo zašto su u stvari došli

Politika
12:35h

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da sastanak u Berlinu ne predstavlja novi format dijaloga Beograda i Prištine jer dijalog, kako kaže, ne postoji.

Dačić je za TV 02 rekao da je to "priprema" da se izvrši totalni pritisak na Srbiju.

"Svi govore o tome da nema prekrajanja granica, a prekrojili su granice Srbije. Pa, vidite, Albanci demonstriraju u Berlinu protiv promene granica sa zastavama velike Albanije. Dokle je stigla ta ludost, cinizam i dvostruki standardi?", rekao je Dačić.

On smatra da što se Srbije tiče, kad se govori o odnosu Beograda i Prištine, potpuno je bezrazložno i nepotrebno da se saziva sastanak zapadnobalkanske šestorke.

"Šta će oni tu? Jesmo mi učestvovali u dijalogu Skoplja i Atine? Ali oni su tu došli da bi napali Vučića, da bi napali Srbiju", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da je izjava predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da bi promena granica značila otvaranje Pandorine kutije, besmislena i smešna, navodeći da je Pandorina kutija otvorena priznanjem Kosova i da BiH niko ne pita kako će se to pitanje rešiti.

"Bas nas briga šta oni misle, ko njih pita kako će se rešiti pitanje Beograda i Prištine, ko su oni da o tome daju bilo kakav stav", rekao je Dačić novinarima posle polaganja venca na grob Dimitrija Tucovića na beogradskom trgu Slavija povodom 1. maja.

On je ocenio da oni ni ne treba da budu prisutni kada se razgovara o KiM, i podsetio da se Beograd nije mešao u to kako će se rešiti spor Atine i Skoplja.

Dačić je dodao da o rešavanju kosovskog pitanja treba da se razgovara s velikim silama. ''Oni što hoće da budu veliki, neka čekaju, mislim da nisu dovoljno veliki da se o tome pitaju'', rekao je Dačić.

Ministar je rekao i da je Pandorina kutija otvorena kada je priznata nezavisnost Kosova i da je Beograd o tome govorio. "Nije to jedini slučaj na svetu gde sada neko govori o Pandorinoj kutiji. Svi govore da je Kosovo bio presedan, slučaj sui generis i ne važi na drugom mestu. Ako je tako, što ođednom ne može taj sui generis da reši neka pitanja koja ne bi bila primer za neke druge", upitao je Dačić.

Dodao je i da je Zvizdić predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu i da je logičnije da tu zemlju predstavlja Predsedništvo BiH, ali i primetio da se iz njegove izjave može zaključiti da BiH nije za priznanje Kosova, a da se zna da je Bakir Izetbegović za priznanje.

"Pa što se čačkate? Kakav je to način, mislite da možete nas da udarate po glavi koliko hoćete, a da je važno da to ne važi za vas? To su besmislene i smešne izjave", poručio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...