ALBANCI OPTUŽILI SRBE ZA SILOVANJE 20.000 ŽENA! Vulin: Opet lažu kao i 1999.

SKANDAL

ALBANCI OPTUŽILI SRBE ZA SILOVANJE 20.000 ŽENA! Vulin: Opet lažu kao i 1999.

Politika -

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga zapalila američki Kongres izjavom da su Srbi tokom rata silovali Albanke. Zvanični podaci iz Prištine je, međutim, demantuju

Atifete Jahjaga, bivša kosovska predsednica, saopštila je u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD skandalozan podatak da je tokom ratnih sukoba na Kosmetu silovano 20.000 mladih Albanki. Međutim, zvanični podaci iz Prištine je demantuju, dok sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo još jedna besramna laž usmerena protiv Srbije i da je, po svemu sudeći, sada plasirana kao protivteža onome što će se otkriti kad budu podignute optužnice za zločine OVK.

Teške optužbe

Jahjaga je, pored optužbi za silovanje Albanki, navela da su srpske snage sprovodile etničko čišćenje i nasilno razdvajale albanske porodice, te da je režim Slobodana Miloševića u tom periodu ubijao muškarce i žene bez obzira na njihove godine "u operacijama od kuće do kuće".

- Za vreme kosovskog rata bilo je više od 100 masovnih ubistava. Ubijeno je 13.000 osoba, među njima 1.230 dece, od kojih je 80 odsto albanske nacionalnosti - rekla je ona u SAD na javnom slušanju gde su izneta svedočenja o silovanju Albanki.

I dok je Jahjaga govorila o 20.000 silovanih žena, podaci iz Prištine pokazuju da je taj broj daleko manji. Početkom 2018. počeo je proces prijavljivanja za priznavanje i verifikaciju statusa silovanih osoba od 27. februara 1998. do 20. juna 1999, kako bi im bila isplaćivana nadoknada od 230 evra mesečno. Prijavilo se oko 800 osoba, a nešto više od sto njih ostvarilo je pravo na tu nadoknadu.

Na sve spremni

Da su Albanci spremni da bezočnu lažu o navodnim zverstvima Srba, nije ništa novo, smatra ministar odbrane Aleksandar Vulin, i baš zato, kako kaže, ne smemo da odustanemo od borbe za istinu i pravdu.

foto: Stefan Jokić

- Njihove laži nisu ništa novo, ali mi moramo da budemo na svakom mestu gde lažu o nama, moramo da se borimo. Godine 1999. su opravdali agresiju lažima o Račku i proteranim civilima, 2004. paljenje crkava i manastira, ubijanje i proterivanje Srba lažima o udavljenoj deci u Ibru. Matrica laži se ponavlja, Srbi su bili optuženi za silovanja i u BiH i u Hrvatskoj i uvek bez dokaza - navodi ministar.

B. Bojić - K. Blagović/Foto:Beta, AP

Milovan Drecun

Pokazaćemo da Jahjaga laže

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže da Albanci sada plasiraju ove laži da bi nekako parirali onome što će se otkriti podizanjem optužnica protiv pripadnika OVK:

foto: Stefan Jokić

- I zvanični podaci, koliko se žena prijavilo za dobijanje pomoći jer su navodno silovane, pokazuju da Jahjaga ne govori istinu. To je vrhunac propagande koju Priština sprovodi. Pokrenuću inicijativu da preko kokusa u Kongresu prezentujemo naša saznanja o zločinima koje je počinila OVK i tu će se videti razmere Jahjaginih laži.

Još jedna provokacija

Veselji bi da sudi Srbima

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji najavio je da će "uskoro biti pokrenuto formiranje tribunala koji će suditi za zločine i genocid koji je srpska država počinila tokom rata na Kosovu".

foto: EPA

On je na komemoraciji stradalih Albanaca u selu Sudimlje kod Vučitrna najavio da će imati "rezoluciju i inicijativu u skupštini o pravdi koja stavlja odgovorne za te zločine u prvi plan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track