Najnovije vesti

TAČI PRIZIVA AMERIKU: Skup u Berlinu pokazao slabost EU, potrebna odlučujuća uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine
Foto: EPA

traži pomoć vašingtona

TAČI PRIZIVA AMERIKU: Skup u Berlinu pokazao slabost EU, potrebna odlučujuća uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine

Politika

PRIŠTINA - Predsednik privremenih prištinskih istitucija, Hašim Tači, izjavio je da je skup u Berlinu još jednom pokazao koliko je EU slaba i podeljena po pitanju dijaloga Beograda I Prištine I da zato uloga SAD u tom procesu treba da bude odlučujuća I istorijska.

Tači je rekao da je uloga SAD bila odlučujuća u slučajevima donošenja Dejtonskog sporazuma, sporazuma u Rambujeu o Kosovu, Ohridskog sporazuma i sporazuma u Končulju, te da neće biti ni sporazuma sa Beogradom bez "aktivne i vodeće uloge SAD", te da se stoga i sreo sa američkim ambasadorom u Berlinu, tokom nedavnog samita o Z. Balkanu.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, rekao da ostaje pri ideji korekcije granica, odnosno pri ideji pripajanja tzv. Preševske doline.

foto: AP

Na pitanje - ne misli li da na taj način otvara Beogradu mogućnost da traži zauzvrat sever Kosova - kaže da tri oštine juga centralne Srbije mogu "same da se bore da budu deo teritorije Republike Kosovo".

Ponovio je da berlinskii samit nije doneo nikakve jasne zaključke, ali optimista je kaže u pogledu predstojećeg samita u Parizu početkom jula, što vidi kao "novu dinamiku dijaloga", koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ali I uz posredovanje kancelarke Angele Merkel i predsednika Makrona.

U tom procesu, kaže, vidi kreativan koncept i viziju predsednika Makrona, a veruje i u dodatne konsultacije sa zmljama Kvinte radi postizaja jedinstvenog satva u odnosu na dijalog, ali i postizanja jedinstva na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...