Najnovije vesti

KANCELARIJA ZA KIM OSUDILA UPOTREBU BRUTALNE SILE NAD SRBIMA! ROSU suzavcem i palicama napao okupljene građane
Foto: TV Most

reakcija

KANCELARIJA ZA KIM OSUDILA UPOTREBU BRUTALNE SILE NAD SRBIMA! ROSU suzavcem i palicama napao okupljene građane

Politika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

- Podećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije pozivaju predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuju demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

foto: TV Most

- Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini - navodi se u saopštenju.

U Štrpcu je danas došlo do sukoba grupe Srba i tzv. kosovske policije, u kojem je povređeno desetak Srba iz Štrpca koji su pokušali da spreče prolazak bagera do mesta gde su započeti radovi na gradnji mini hidrocentrale.

Srbi su blokirali lokalni put, a tzv. Kosovska policija je, kako bi ih uklonila, upotrebila biber sprej i palice.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...