PREDSEDNIK SRBIJE NAKON SASTANKA SA NEMAČKIM INVESTITORIMA: Ovo je važan dan za našu zemlju! Srbija će ponovo biti na evropskom nebu (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

VAŽAN SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU

PREDSEDNIK SRBIJE NAKON SASTANKA SA NEMAČKIM INVESTITORIMA: Ovo je važan dan za našu zemlju! Srbija će ponovo biti na evropskom nebu (KURIR TV)

Politika -

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе u Predsedništvu sa nеmačkim invеstitorom MTU Aero engines!

On se nakon sastanka, zajedno sa pradstavnikom MTU Mihaelom Šrajegom obraitio javnosti, a pre toga je potpisan Memorandum o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG.

Predsednik Srbije rekao je da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio- motora zapravo veliki dan za našu zemlju.

"U Srbiju je stigla najmodernija kompanija u oblasti avio- industrije, jedna trećina letilica u celom svetu ima delove ove kompanije. Srbija će ponovo biti na evropskom nebu", rekao je Vučić i dodao da bi u junu trebalo da se potpiše ugovor.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe,naglasio je je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

Kako je rekao, oni koji prave automobile ili kamione moraju da vode račna o tome kakav će rast biti sledećih nekoliko godina, dok je u avio-industriji dugoročna proizvodnja, jer je njihovo tržište zagarantovano za narednih 50 godina.

"Oni odavde neće otići ni za 5 ni za 50 godina. Ovo je fabrika koja će više od 100 godina ovde biti sa nama. Ovo nas uvodi u ekoonomsku ligu više i da u Srbiju možete da investirate", naglasio je predsednik.

Vučić je dodao da MTU ima mnogo akcionara, kao i da je ovo jedna od najmoćnijih kompanija u avio - industriji.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ali mi smo se borili da dovedemo ovu investiciju u Srbiju. Zahvalan sam svima koji su radili na tome da MTU dođe u Srbiju", rekao je predsednik i naglasio da je mnogo srećan.

Zahvalio je i čelniku Simensa u Srbiji Udu Ajhlingeru što je pomogao da ta investicija, kao i druge investicije iz Nemačke, dođu u Srbiju.

"Uspeli smo da pobedimo razvijenije zemlje od nas. Već imamo i druge investitore iz zemlja EU koji hoće da razvijaju avio-industriju i presele deo proizvodnje kod nas", objasnio je on.

"Hvala brate Udo i mi ćemo da pomognemo šta možemo sa naše strane. Udo je u međuvremenu postao i srpski zet. Mnogo sam srećan što smo uspeli da pobedimo mnogo jače i razvijenije zemlje od nas. Uspeli smo da vratimo Srbiju na mapu zemalja koje će da razvijaju avioklaster", naveo je Vučić.

Vučić je ponovio da je ovo za nas velika vest.

"Živeli srpsko-nemačko prijateljstvo. Želim vam uspeh i dobar rad", naglasio je predsednik.

Predsednik je rekao da je zamolio nemačke investitore da ako im posao krene zaposle što više ljudi u Srbiji.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje da li će ova investicija možda dovesti Folksvagen u Srbiju, predsednik je rekao da to ne može da tvrdi, ali da se i dalje nada da će ova velika nemačka kompanija se ipak odlučiti za našu zemlju.

"Naše su šanse male iz različitih razloga, ali borićemo se do kraja, jer mislimo da smo najbolji", rekao je predsednik.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg zahvalio se na dobrodošlici dodavši da je srećan što je Srbiji doneo poklon u vidu ove investicije.

"Pre 2 meseca smo prvi put posetili Srbiju kako bismo razgovarali o ovoj investiciji i moram da kažem da smo zadovljni kako su tekli pregovori. MTU je velika kompanija, opslužujemo oko 700 klijenata. Mi smo kompanija koja ima dugoročne ciljeve, i mi smo ovde da ulažemo na 50 godina, a Aleksandar mi je rekao da možemo da ostanemo i 100 godina", rekao je on.

On je ukazao i da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila bitna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a za još manje do Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište.

Srbija ima žustru i pouzdanu infrastrukturu, naglasio je on.

"U Srbiji smo otkrili smo izuzetno visoko motivacione ljude koji su upoznati sa avio-industrijom i koji žele da rade za MTU i pomognu nam da rastemo", rekao je Mihael i dodao da smatra da Vučić gradi dobru poslovnu klimu.

"Nadam se da ćemo do leta kupiti zemljište a nakon toga krenuti sa angažovanjem ljudstva", zaključio je Mihael.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mihael je rekao da preporučuje Srbiju kao dobru zemlju za investiranje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track