SEM FABRICI: Nadamo se da će dijalog Beograda i Prištine biti što pre obnovljen
Foto: Beta/Milan Obradović

reagovanje

SEM FABRICI: Nadamo se da će dijalog Beograda i Prištine biti što pre obnovljen

Politika -

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Evropska unija spremna da radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine čim se dve strane vrate za pregovarački sto.

Fabrici je za N1 televiziju rekao da se nada da će "stvari ići napred", i istakao da je potreban širi aspekt, a to je, kako kaže, da se "obe strane obavežu", jer nema alternative dijalogu.

Stav EU je jasan, a to je da unilateralno nametnute tarife prištinske strane trenutno otežavaju dijalog i moraju da budu ukinute, rekao je Fabrici za N1.

"EU moderira dijalog i potpomaže. Mi se nadamo obnovi dijaloga što pre. Spremni smo da nastavimo ka normalizaciji odnosa dve strane", izjavio je Fabrici.

"Morate da vidite koje su to poruke iz istorije, saradnja i pretvaranje konkurencije u saradnju", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, rad EU je kontinuiran da bi se rad na normalizaciji sveukupnih regionalnih odnosa obnovio, s tim u vezi će, dodaje, šefica EU diplomatije Federika Mogerini boraviti u Tirani u okviru procesa Brdo-Brioni.

Kako kaže, srpska privreda postepeno se integriše u ekonomiju EU.

"Ne samo što smo susedi, imamo dva elementa - investicije i trgovinu. Ekonomija je izuzetno bitna za integraciju u EU. Interes je prosperitetna privreda jer što je više tako, prosperitetnija je saradnja", zaključio je Fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track