Najnovije vesti

PUN RASPORED: Vučić danas u Rimu sa Salvinijem, uveče u Tirani sa Federikom Mogerini
Foto: Predsedništvo

tema kosovo i metohija

PUN RASPORED: Vučić danas u Rimu sa Salvinijem, uveče u Tirani sa Federikom Mogerini

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Italiji, gde će razgovarati sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem.

Vučić će sa Salvinijem, kojeg vidi kao jednog od najuticajnijih političara Evrope, razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Salvini se inače zalaže za preispitivanje priznanja kosovske nezavisnosti.

Posle sastanka sa italijanskim zvaničnikom, predsednik Srbije putuje u Tiranu, gde će biti održan Samit procesa Brdo-Brioni.

Vučić će večeras, po dolasku u Tiranu, imati sastanak sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, sa kojom se već sreo na samitu u Berlinu, prošle sedmice.

Susret i sa ambasadorima Kvinte

Vučić će se danas sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte. Sastanku će prisustvovati ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šef Delegacije Evropske unije.

Sledećeg dana predsednik Srbije će učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni, čiji je specijalni gost Andžej Duda, predsednik Poljske.

Vučić je u međuvremenu razgovarao, u Pekingu, na temu Kosova i Metohije sa kineskim predsednikom Si Djinpingom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prošle nedelje u Berlinu, na Samitu u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, zastupao je stav da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali, tek po ukidanju prištinskih taksi.

Posle tog skupa, predsednik je ocenio da ni u međunarodnoj zajednici, ni u domaćoj javnosti, nije prihvaćen njegov plan za rešavanje kosovskog pitanja, odnosno, kako je ranije navodio, ideja razgraničenja.

Predsednik Vučić najavio je da će nakon svih ovih sastanaka razgovarati sa Srbima sa Kosova i Metohije, kao i da će saopštiti mere koje će Beograd preduzeti zbog dosadašnjih jednostranih poteza Prištine, a pre svega - uvođenja anticivilizacijskih taksi.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...