ANALITIČARI PRED VUČIĆEV ODLAZAK U TIRANU: Ovo može biti značajan korak ka poboljšanju odnosa Srba i Albanaca!
Foto: Zorana Jevtić

jasan stav

ANALITIČARI PRED VUČIĆEV ODLAZAK U TIRANU: Ovo može biti značajan korak ka poboljšanju odnosa Srba i Albanaca!

Politika -

Odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Tiranu na sedmi samit Procesa "Brdo-Brioni" može biti značajan korak ka poboljšanju i normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, ocenili su predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša i pofesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić.

Oni su gostujući na TV Pink rekli i da ne veruju da bi bezbednost predsednika Vučića tokom posete mogla biti ugrožena i da će biti preduzete sve potrebne mere.

Beriša kaže da treba podržati ono što predsednik Srbije radi i što je prihvatio poziv na dvodnevni sastanak u Tirani. On je povodom najavljenih demostracije opozicionog pokreta "Samoopredeljenje", rekao da tome ne bi trebalo pridavati veliki značaj i ne bi rebalo da poprimi veće reazmere.

Beriša ističe da predstavnici "Samoopredeljenja" sve to rade zbog biračkog tela na Kosovu imajući u vidu da slede izbori i da određene partije pokušavaju da opstanu na vlasti.

- Takođe, ni Edi Rama neće dozvoliti da se bilo koji gost napadne jer je u tradiciji albanskog naroda upravo to da se gost ne napada - ističe Beriša.

Dragišić je rekao da se "Samoopredeljenje" protivi svakom sporazumu i da je dolazak Vučića i Dodika u Tiranu praktično "crvena marama" za predstavnike tog pokreta.

On ističe da je Vučić kosovski problem vratio na početak, i da radi prave stvari budući da su i SAD rekle da Beograd i Pristsina treba da se dogovore.

- Poseta Tirani značajan je korak u poboljšanju i normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, odnosi na relaciji Beograd i Tirana se moraju popravljati - ističe Dragišić.

On kaže i da ne veruje da bi bezbednost Vučića mogla biti ugrožena, i da će u Albaniji biti učinjeno sve da predsednici budu zastićeni i da im se ništa ne dogodi.

U Tirani se 8. i 9. maja održava sedmi samit Procesa "Brdo-Brioni" koji će okupiti lidere zemalja regiona i čiji je ovogodišnji domaćin albanski predsednik Iljir Meta, a kao počasni gosti su najavljeni predsednik Poljske Andrej Duda i

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Prvi samit ovog procesa održan je 2013. godine u Sloveniji, zemlji koja ga je zajedno sa Hrvatskom i inicirala.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track