KAD JE TEŠKO SLUŠATI POSLOVNE LJUDE: Premijerka u Sarajevu otkrila zašto je pametno slušati ekonomiju umesto politike
Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

sastanak guvernera evropske banke za obnovu i razvoj

KAD JE TEŠKO SLUŠATI POSLOVNE LJUDE: Premijerka u Sarajevu otkrila zašto je pametno slušati ekonomiju umesto politike

Politika -

SARAJEVO - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ukoliko želimo da se Zapadni Balkan ekonomski razvija potrebno je da političari slede poslovne ljude, jer, kako kaže, kada politika postane teška i kada ima manje prostora za politički dijalog, onda je pametna stvar da umesto politike govori ekonomija.

"Važno je da u vremenima koja su kao sada politički kompleksna u regionu, privredne komore rade na povezivanju ekonomija i pokažu put politikama. Zato je važno da Komorski investicioni forum, odnosno privredna komora celog regiona, nastavi svoje aktivnosti", rekla je Brnabić na Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Istakla je i da je politički dijalog između država u regionu ključna stvar da Zapadni Balakn ispuni pun ekonomski potencijal.

"Stalni politički dijalog o svim pitanjima, naročito onim najtežim, treba održavati i to je ono u šta treba da investiramo mnogo vremena i resursa", rekla je premijerka Srbije na panelu kojem su prisustvovali i ostali lideri Zapadnog Balkana - predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Savetom ministara BiH Denis Zvizdić.

foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, svakodnevnim dijalogom i rešavanjem svih regionalnih pitanja, poslaćemo sliku zemljama sa strane da nas posmatraju kao stabilan i predvidiv region.

Druga stvar koja je bitna za razvoj regiona, navela je premijerka Brnabić, jeste infrastrukturna povezanost regiona, da treba gradtiti nove autoputeve i železnice koje će nas povezivati.

Ona je dodala da takvih projekata u regionu ima mnogo, i izrazila zadovoljstvo što je jedan od tih projekata izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva čija izgradnja, podseća, počinje u junu ove godine.

Osim toga, navodi Brnabić, za jačanje i razvoj regiona potrebno je zajedničko energetsko tržište, ulaganje u obnovljive izvore energije, zatim ulaganje u mala i srednja preduzeća.

foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

"Bitno je i da postanemo region koji ima bolju sredinu za mala i srednja preduzeća", podvukla je Brnabić i dodala da Srbija planira više od 70 odsto sredstava od EBRD-a da uloži u privatni sektor.

Digitalnu povezanost premijerka je navela kao još jedan način jačanja regiona i podsetila da su zemlje u regionu u aprliu potpisale Sporazum o romigu koji je, kaže, prva opipljiva stvar koju će osetiti građani i poslovna zajednica.

Brnabić je istakla da je za region bitno i slobodno kretanje radne snage, te da region mora biti fleksibilniji u smislu da građani iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana mogu raditi bilo gde na tom prostoru.

Izrazila je nadu da će uskoro biti potpisan Sporazum o uzajamnom priznanju akademskih kvalifikacija, jer, kaže, to će osigurati da mladi i obrazovani ostanu u regionu.

"Taj sporazum bi pružio više mogućnosti mladima da nađu dobar posao u regionu, jer kada jednom odu u Zapadnu Evropu teško se ponovo vraćaju ovde", primetila je premijerka Srbije.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije.

Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo juče, a završava se sutra, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track