VUČIĆ PRISUSTVOVAO PRIJEMU POVODOM DANA EVROPE: Mir i stabilnost najvažniji cilj Srbije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

nema važnijeg

VUČIĆ PRISUSTVOVAO PRIJEMU POVODOM DANA EVROPE: Mir i stabilnost najvažniji cilj Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Evropa izbor Srbije i da su mir i stabilnost najveći i najvažniji ciljevi Srbije koji bez evropske podrške neće moći da se ostvare.

"Pomozite nam, a Srbija će biti lojalan, dobar i uvek pouzdan ne samo partner nego i deo Evrope", rekao je Vučić u Beogradu na svečanom prijemu povodom Dana Evrope.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je kazao da je pre 70 godina stvorena zajednica koja je osigurač mira i stabilnosti.

"Te zemlje 69 godina nemaju sukobe i ratove, a to je ono što našoj zemlji potrebno više nego bilo šta drugo. Ne postoji važniji razlog od prihvatanja politike Evrope i vrednosti od očuvanja mira stabilnosti i garancija za budućnost naše dece i zemlje u celini", rekao je Vučić.

On je kazao da je Evropa izbor jer Srbija želi da pripada društvu uređenih zemalja i hoće da čuva mir i da se dobro "čuje sa svojim košmija pored koji i sa kojima živi".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić se osvrnuo na one koji govore protiv Evropske unije navodeći da od njih nije čuo kakvo bi bilo rešenje i gde bi ako ne u Evropi Srbija bila i šta bi radila.

"U ekonomskoj i političkoj i svim drugim sferama života Evropi pripadamo, ne samo geografski nego i vrednosno. Želimo da pripadamo takvom društvu i to je naša odluka i naš izbor", istakao je Vučić.

On je dodao da će Srbija, da bi bila u Evropi, morati da menja mnogo toga ;i u ekonomiji, vladavini prava kao i u uspostavljanju poverenja.

"Sve ono što naše poverenje čini krhkim moraćemo da se pobrinemo da popravljamo i podižemo i jedni druge da poštujemo više", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija od Ervope traži poštovanje i ništa više od toga.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Srbija nikada ništa više neće da traži sem poštovanja. Nećemo da molimo za poglavlja niti bilo šta. Onoliko koliko napredujemo toliko nam pružite. Onoliko koliko mi poštujemo Evropu toliko očekujemo i od vas", dodao je on.

Fabrici na srpskom: Živela Evropa, živela Srbija

Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je danas šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija izabrana da postane deo evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

"Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo...Razumemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je. Promene su uvek teške, ali moguće", rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obleležavanja Dana Evrope.

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Fabrici je podsetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. Maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman, kojom je predložena saradnja Nemačke i Francuske na polju proizvodnje čelika i uglja.

Šumanovu deklaraciju nazao je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

"Teških smo dana imali dokazujući da se EU neće nestati nakon kriza...Ovo je dan da proslavimo život...Svet u kojem živimo se menja, izazovi se pojavljuju i EU bi trebalo da oblikuje sopstvenu budućnost", rekao je Frabrici.

Fabrici je istakao da su nada i mladost dve jako bitne reči u rečniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: "Živela Evropa, živela Srbija".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track