VAŠINGTON I MOSKVA UKRSTILI KOPLJA Tramp i Putin u klinču zbog Srbije
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko, EPA/JIM LO SCALZO

Interes

VAŠINGTON I MOSKVA UKRSTILI KOPLJA Tramp i Putin u klinču zbog Srbije

Politika -

Iz SAD poručuju da žele da pomognu napredak i reforme na putu evroatlantskih integracija, dok iz Moskve upozoravaju da su to igre i pritisci na Srbiju zarad potkopavanja politike neutralnosti

Srbija je ponovo u fokusu interesovanja velikih sila i polje nadmetanja američke administracije Donalda Trampa i Rusije s Vladimirom Putinom na čelu.

Dok iz Vašingtona poručuju da žele da pomognu da se uspešno sprovedu reforme na putu evroatlantskih integracija, iz Moskve upozoravaju da se vrše pritisci na Srbiju u cilju potkopavanja politika vojne neutralnosti. Ovako otvoreno prepucavanje Vašingtona i Moskve ukazuje, kako tumače sagovornici Kurira, da se dve najveće svetske sile bore za uticaj u Srbiji kao najznačajnijoj državi na Balkanu.

Recept

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da je cilj SAD, EU i zemalja regiona isti - napredak, dok ruskom uticaju više odgovara da u tim državama vladaju korupcija i nesređeno stanje.

foto: AP/Amel Emrić

- Rusija bi možda više volela da vidi region koji je podeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo - kazao je Palmer.

S druge strane, predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruskog Saveta federacije Konstantin Kosačov smatra da je sudbina dijaloga Beograda i Prištine u rukama samo te dve strane, ali da su SAD adresa s koje prvenstveno stižu smetnje i prepreke tim razgovorima.

foto: Profimedia

Poručuje da žele da Srbija vidi "konjunkturnu" igru svih onih koji joj dele savete i preporuke.

Balansiranje

- Oni te preporuke i savete ne daju zbog Srbije, već realizuju sopstvene interese i nadam se da Srbija to odlično razume. Znam da Vučić i Putin imaju otvorene, prijateljske odnose i dijalog koji u Rusiji, a verujem i ovde u Srbiji, visoko cenimo - kazao je on i dodao da se vrše pritisci na Srbiju i da NATO želi da potkopa politiku vojne neutralnosti Srbije.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su velike sile u klinču u borbi za uticaj i dominaciju jer Srbija ima centralno mesto u regionu:

foto: Printscreen

- Uprkos tome i raznim pritiscima ili baš zbog toga, principijelna i dosledna politika balansiranja između Istoka i Zapada je održiva. Beograd ima odlične veze s Kinom i Rusijom, koje štite naše interese u vezi sa KiM, ali i sa SAD i EU. Trebalo bi da nastavimo da brinemo o svojim interesima, da nikog ne provociramo i budemo faktor mira i stabilnosti u regionu.

Biljana Bojić/Foto:AP/Alexander Zemlianichenko, EPA/JIM LO SCALZO

Vladislav Jovanović

Srbija može da profitira

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da su SAD uznemirene što im ne polazi za rukom da preuzmu kontrolu nad Balkanom, kojeg su posle Hladnog rata proglasili svojom isključivom interesnom zonom.

foto: Dragan Kadić

- Pokušavaju da diskredituju uticaj Rusije i Kine u Srbiji, koja bi mogla da profitira. U ovakvom odnosu snaga jasno je da ni problem KiM ne može biti rešen bez Beograda, pošto su na Zapadu doskora smatrali da je to pitanje zatvoreno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track