VUČIĆ DANAS U SKOPLJU: Predsednik na inauguraciji novog predsednika Severne Makedonije Pendarovskog
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

dolazi čitav evropski vrh

VUČIĆ DANAS U SKOPLJU: Predsednik na inauguraciji novog predsednika Severne Makedonije Pendarovskog

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Skoplju inauguraciji novoizabranog predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

U Skoplju je saopšteno da su na inauguraciju pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije nakon promene imena države, koje je usledilo na osnovu Prespanskog sporazuma vlasti u Skoplju i vlade Grčke.

On je posle izbora izjavio da se nada skorom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pozicija Makedonije prema Kosovu i Metohiji, kako ocenjuje, ne opterećuje odnose sa Srbijom.

"Mi smo priznali nezavisnost Kosova, a tu odluku doneli smo u saglasnosti sa našim strateškim orijentacijama i, svakako, imajući u vidu i stav građana albanske zajednice, koja je druga po brojnosti u našoj državi", rekao je Pendarovski nedavno za "Politiku".

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, Pendarovski je u drugom krugu izbora, 5. maja, pobedio kandidatkinju opozicione VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track