RASKRINKANI! TAJNI POSLOVI ÐILASA I NJEGOVOG KUMA MLAĐE: Čime se sve bavi mozak protesta opozicije 1 od 5 miliona
Foto: Marina Lopičić

dOSIJE MLAĐAN ĐORĐEVIĆ

RASKRINKANI! TAJNI POSLOVI ÐILASA I NJEGOVOG KUMA MLAĐE: Čime se sve bavi mozak protesta opozicije 1 od 5 miliona

Politika -

Dva u jednom: Ovaj dvojac je nerazdvojan na svim političkim i državnim položajima koje je tokom vlasti formalno osvajao Đilas, a isti princip primenjuju i na polju biznisa, otkriva Kurir

Dragan Đilas i Mlađan Đorđević tesno su povezani ne samo kumovskim i političkim vezama već su svoj siguran finansijski oslonac izgradili zahvaljujući izuzetno profitabilnim zajedničkim poslovnim aranžmanima, otkriva Kurir.

mlađan đorđević i dragan đilas
mlađan đorđević i dragan đilasfoto: Aleksandar Jovanović Cile

Već 27 godina, koliko traje odnos koji je više od pukog prijateljstva, ovaj dvojac je nerazdvojan na svim političkim i državnim položajima koje je tokom vlasti formalno osvajao Đilas, a isti princip primenjuju i na polju biznisa, gde je upravo Đorđević odigrao važnu, možda i ključnu ulogu u izgradnji imperije koja se danas formalno vezuje za njegovog kuma.

foto: Ilustracija

Obrt velikog novca

Đilas i Đorđević su 1995. osnovali češku firmu „MD internešenel“, od koje je Đilas, prema sopstvenom priznanju, počeo da stiče svoje bogatstvo, pre svega od biznisa sa prodajom TV prava. Ipak, zvanični obrti u ovoj kompaniji, ali i drugima koje je kao ćerke firme tada imao u Češkoj, merili su se u desetinama hiljada evra godišnje, pa je Đilasova priča o sticanju bogatstva van Srbije i investiranju miliona po povratku u Srbiju puna šupljina.

Koliko međusobno poverenje vlada između Đilasa i Đorđevića, najbolje pokazuje pokretanje kompanije „Dajrekt medija“, čiji je osnivač 2001. bio upravo Mlađan Đorđević sa još dva partnera. Đilas je formalno u ovu biznis priču ušao tek kada je posredstvom svoje firme „Multikom grup“ kupio „Dajrekt medija“ za 10.000 dolara i uz priznanje da je od početka on bio stvarni vlasnik kompanije, ali da nije želeo da se u papirima pominje njegovo ime.

foto: Ilustracija

Uporedo sa poslovnim avanturama, ovaj tandem aktivan je i u politici, a uloge su jasno podeljene: Đilas je eksponirani lider, i u stranci i u institucijama koje je vodio, a Đorđević je igrač ispod radara i čovek za specijalne zadatke sa odličnim kontaktima u delovima SPC, desničarskim organizacijama, bezbednosnim službama i u desno orijentisanim krugovima u Rusiji.

Rovarenje po DS

Od 1992. i studentskih protesta koje se vodili, Đilas i Đorđević u stopu se prate i u stvaranju političkog uticaja. Formalno je počelo 2000. godine, kada su osnovali humanitarnu organizaciju Naša Srbija, i završilo se u Narodnoj kancelariji predsednika republike, koju je od 2004. do 2007. vodio Đilas, a Đorđević mu bio zamenik. Posle toga, Đorđević dobija funkciju savetnika predsednika, čime Đilas uspeva da probije svog čoveka do Andrićevog venca, gde je bilo „utvrđenje“ osmogodišnje vladavine Borisa Tadića, kako u DS tako i u državi.

boris tadić
boris tadićfoto: Vladimir Šporčić

Naš izvor iz DS tvrdi da je Đorđević, posle gubitka vlasti DS 2012, uradio najveći deo posla da ukloni Tadića iz stranke:

- Da nije bilo igrica koje je Đorđević tada zaigrao, Đilas ne bi došao na čelo DS. Đorđević je bio taj koji se potrudio da smekša dovoljno demokrata da Đilas prođe izbore i tako se i dogodilo.

Tvorac Dveri

Đorđević je sada, kako smo to već u više navrata pisali, uz Đilasa u SZS. On je i mozak protesta „1 od 5 miliona“ i neko ko je najzaslužniji što su Dveri isplivale u prvi plan.

jelena milić
jelena milićfoto: Medija Centar Beograd
Direktorka CEAS Jelena Milić za kurir ĐORĐEVIĆ MUTNO BARATAO NOVCEM

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže za Kurir da su finansije proruskih fondacija i organizacija, poput onih u koje je uključen i Mlađan Đorđević, izuzetno netransparentne i da je to deo objašnjenja odakle Đorđeviću novac i uticaj:

- Za razliku od organizacija civilnog društva koje dolaze s političkog zapada, ruske organizacije imaju izrazito netransparentne finansije. Ne bi me iznenadilo da određena količina novca, čije se poreklo i upotreba ne znaju, menja ruke i ide kroz takve procrkvene kanale između Srbije i Rusije. Ne mogu sa sigurnošću da kažem da te pare idu baš svaki put za prosperitet Srbije. Đorđević ne krije da ima takve organizacije, da je verski konzervativan, blizak sa dekadentnim proruskim elementima u srpskim crkvenim krugovima i mislim da sada koristi te veze da vrši pritisak i još više oteža, ionako teško postizanje kompromisa u vezi sa KiM.

Kurir /I. Kljajić - K. Blagović Foto: Medija centar Beograd, Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija, Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja