VUČIĆ U SKOPLJU NA INAUGURACIJI NOVOG PREDSEDNIKA: Danas susret sa Pendarovskim! Pozvaću ga da poseti Srbiju, naši narodi se poštuju i vole (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram

SVEČANOST TOKOM SEDNICE MAKEDONSKOG PARLAMENTA

VUČIĆ U SKOPLJU NA INAUGURACIJI NOVOG PREDSEDNIKA: Danas susret sa Pendarovskim! Pozvaću ga da poseti Srbiju, naši narodi se poštuju i vole (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle 11 sati u Skoplje, gde je potom prisustvovao inauguraciji novoizabranog predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Vučić je izjavio danas, posle inauguracije Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije, da veruje da će dve zemlje otkloniti šumove koji su postojali u prethodnom periodu. Vučić je rekao novinarima da će ove godine uputiti i zvaničan poziv Pendarovskom da poseti Beograd.

Na pitanje da li će biti otklonjeni šumovi na vezama između dve zemlje iz vremena kada su nas u Makedoniji optužili da smo učestvovali u pokušaju državnog udara, Vučić je rekao da nije problem kada postoje šumovi već da je važno da se narodi naši poštuju i vole.

"A, to je istina (da se dva naroda poštuju i vole). Pokušaćemo i te šumove da otklonimo. Verujem da imamo dovoljno kapaciteta za to", naglasio je Vučić.

foto: Printscreen/Instagram

Vučić je dodao da će imati u narednom periodu imati bilateralni susret sa Pendarovskim.

Predsednik Srbije je naglasio da je važno što je veoma dobra naša politička i ekonomska saradnja, a pre svega ekonomska, kao i da raste trgovinska razmena između Beograda i Skoplja.

foto: Printscreen/Instagram

Izrazio je želju da tako bude nastavljeno i u budućnosti.

"Ima tu i drugih nekih stvari koje se tiču unutrašnjih stvari u Srbiji i različitih ljudi koji obavljaju posao u Makedoniji. Ali to su male stvari u odnosu na dobre odnose dve zemlje i dva naroda srpskog i makedonskog koji su većinski u obe zemlje. I moj dolazak ovde je simoblična potvrda potvrda da želimo da gradimo još bolje odnose i da želimo da gradimo mostove prijateljstva između Srbije i Severne Makedonije i između naših naroda", rekao je on.

Vučić je kaže da je sa svim gostima razgovarao, "sa Metom, najduže sa Radevom, sa Tačijem i drugima".

foto: Printscreen/Instagram

Kaže da se bugarski predsednik Rumen Radev interesovao za "Beograd na vodi", pošto je impresioniran tim projektom i da će imati priliku da vidi to kada dođe u Beograd. "Gledao sam koliko ima Evropljana, znate njima kada je potrebno onda dolaze u velikim brojevima, a kada se to tiče nas malih naroda onda ih je mnogo manje", dodao je Vučić.

Pendarovski (56) je inaugurisan na sednici makedonskog parlamenta, na kojoj je dao svečanu izjavu pred narodnim poslanicima, članovima vlade, verskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskom koru i gostima iz inostranstva, čime će zvanično početi njegov petogodišnji mandat.

Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije nakon promene imena države, a PETI od sticanja samostalnosti Makedonije.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track