Najnovije vesti

JUTKA PROGOVORIO: ZAPOSLIO SAM CELU FAMILIJU, PA ŠTA?! Milutin Jeličić prvi put javno o svojim muljanjima
Foto: Privatna arhiva

Sve priznao

JUTKA PROGOVORIO: ZAPOSLIO SAM CELU FAMILIJU, PA ŠTA?! Milutin Jeličić prvi put javno o svojim muljanjima

Politika

Zaposlio sam preko 800 ljudi, meni su skoro svi u Brusu rod, brani se bivši šerif Brusa, čovek koji je zbog optužbe za seksualno uznemiravanje morao da ode sa čela opštine

Milutin Jeličić Jutka, donedavno predsednik opštine Brus, u razgovoru za Kurir priznaje da je zaposlio gotovo celu familiju, ali da je to tako ispalo „jer je njemu ceo Brus familija“.

Posle višemesečnog ignorisanja poziva i poruka Kurira, Jeličić je pristao da da intervju. On govori o zemljištu na Kopaoniku, koje je mimo svih procedura dao svom kumu Milanu Sinđeliću, o dugovanjima lokalne kafane prema opštini, a koju je u zakup uzeo njegov drugi kum, o otpisu dugova lokalnog JKP na čijem je čelu njegov bratanac, njegovoj firmi...

foto: Marina Lopičić

Opština, dok ste je vi vodili, dozvolila je vašem kumu Stojanu Jeličiću da dug prema opštini prebije sa potraživanjima koja ima prema FK Kopaonik. Nije li to kršenje zakona?

- To nisam odlučio ja, već opštinsko veće i Skupština opštine. Ja jesam bio u tom opštinskom veću, ali o tome se glasa, a ja nisam glasao. Ne mogu ja da utičem na bilo koga. Taj FK je bio opštinski do 2015, posle je postao udruženje građana.

Vaš bivši zamenik Aranđel Stojković kaže da vam je u startu sugerisano da je to kršenje zakona. Kažu da vi utičete na ostale članove veća pošto ste nekom zaposlili ženu, nekom rođaka...

- Ima javni pravobranilac i on treba da uloži žalbu na to. Pa kad je kršenje zakona, što su glasali? Znači, ja da kažem da skoče u bunar, oni bi skočili... Mogu da utičem i da kažem, a neko može da prihvati moj predlog ili ne mora. Nikad nisam ucenjivao. Vi sad da me pitate: „Možete li da pitate tog direktora da mi zaposli Peru ili Žiku“, normalno, ja kažem: „E, zamolili ste me, ako ima mesta, ubacite i zaposlite po zakonskoj proceduri.“ Nekog može, nekog ne.

Znači, vi ste sugerisali članovima veća da ta odluka prođe?

- Ja sam sugerisao članovima veća da sve što rade bude po zakonu. Nisam rekao ni za, ni protiv.

Ipak, to je vaš kum, možda ih je bilo strah da kažu drugačije.

- Vidite, on nije moj kum, on je mene okumio, imam tridesetak kumova, ali, verujte mi, ta kafana mu je izdata kada ja nisam bio predsednik opštine. Ja sam nasledio neke obaveze, normalno, i onda sam gledao da se taj dug nekako ispegla.

Kad smo kod kumova, odlukom Skupštine opštine je vaš drugi kum Milan Sinđelić dobio u zakup opštinski plac na Kopaoniku sa dozvolom za podizanje montažnog objekta.

- Nije on dobio, nego to Aranđel Stojković laže. Ja nisam potpisao nijedan papir, nijedan plac za kuma. Ovlašćenje je imao i Aranđel, ako je on nešto muvao mimo toga, ja ne mogu da odgovaram. Za to će da dobije krivičnu prijavu.

Stojković kaže da je podneo za taj slučaj krivičnu prijavu protiv vas.

- Zvao sam kuma Sinđelića i rekao sam: „Šta to muvate ti i Aranđel?“ On mi je rekao: „Hoće Aranđel da me namesti, tražio je neku lokaciju gore na Kopaoniku, pa ja da pokrijem, da ide preko mene.“ On mi se zakleo u decu da s tim nema veze. On nema nikakav papir što se tiče privremenog objekta na Kopaoniku.

Ali lično je Milan Sinđelić tražio od drugih nadležnih institucija dozvole za kafanu na Kopaoniku, i to pre nego što mu je opština dodelila plac.

- To ne znam, meni to nije rekao. Znam da su oni muvali gore po Kopaoniku, tako mi je on rekao. Ovde, u opštini, nema ništa, na njega se ništa ne vodi.

A to što ste zaposlili širu familiju, što svi primaju platu iz budžeta...

- Zaposlio sam preko 800 ljudi, zapošljavao sam redom, ko je tu iz moje familije, ne znam. Zaposlio sam sve građane naše opštine koji su ispunjavali uslove. Nisam gledao da li mi je familija ili nije. A i meni su skoro svi familija. Idite iz ustanove u ustanovu i pitajte: „Ej, ko te zaposlio?“ Pa normalno da će da kažu: „Jutka, predsednik, ne znam kako me tačno zovu.“ Znam da je to oko 800 ljudi, jer sam baš nešto gledao, izanalizirao, od opštinske uprave, Doma kulture, četiri osnovne škole, jedne srednje, Doma zdravlja...

Firma JKP „Rasina Brus“, na čijem je čelu vaš bratanac Ivan Jeličić, oprostila je vašoj firmi dug za vodu.

- Tu firmu sam pre 15 godina predao direktoru, i vlasnička i ova ovlašćenja. Taj direktor je tražio otpis duga. Firma je izgorela u požaru 2012, onda se javio neki kvar na vodomeru, znate ono kad vazduh ide kroz vodomer, a nema vode, kažu da se pokvario taj vodomer i mesec dana je pokazivao da se voda nenormalno troši, a nije. Veliki je račun bio zbog greške u satu.

foto: Dragana Udovičić

Priznao i šurovanje sa opozicijom

IŠAO SAM KOD VUKA JEREMIĆA NA TRIBINE

Išli ste na tribinu Vuka Jeremića u kampanji za predsedničke izbore.

- Jesam, išao sam samo jednom. Išao sam da vidim šta nudi, ja sam tad bio udruženje građana, mogao sam da idem gde hoću. Video sam da nema nikakav program, onda sam rekao da ja to ne mogu da podržim. I kada su bili izbori, podržao sam Aleksandra Vučića.

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! DODATAK IMPERIJE PODZEMLJA - JAKUZE I TRIJADE: Otkrivamo sve o japanskoj i kineskoj mafiji!

Dnevne novine Kurir danas poklanjaju dodatak IMPERIJE PODZEMLJA - JAKUZE I TRIJADE, u kome otkrivamo sve tajne japanske i kineske mafije: kako su organizovane, koja obaveštajna služba je ojačala grupu Jamaguči-gumi i kako su mafijaši uticali na to da Kina preuzme Hongkong.

foto: Kurir
foto: Kurir

Kurir/Katarina Blagović Foto: Privatna arhiva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...