Bivši šef CIA: Podela Kosova jedino fer rešenje

Bivši šef CIA: Podela Kosova jedino fer rešenje

Politika -
Mejer je ocenio da se osnovna pozicija Vašingtona u odnosu na Srbiju "nije promenila u poslednjih 15 godina" i da će se američka administracija "držati politike nezavisnosti Kosova i stava da Srbija mora da uđe u EU i NATO"

BEOGRAD - Bivši šef američke obaveštajne agencije (CIA) za Balkan i profesor Univerziteta nacionalne odbrane Stiven Mejer izjavio je da je Kosovo u osnovi zamrznuti konflikt i da bi podela bila jedino fer rešenje.U intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN Mejer je ocenio da se osnovna pozicija Vašingtona u odnosu na Srbiju "nije promenila u poslednjih 15 godina" i da će se američka administracija "držati politike nezavisnosti Kosova i stava da Srbija mora da uđe u EU i NATO".- Ali Amerikanci neće snažno pritiskati Beograd u skorije vreme, odnosno dok Beograd ne pojasni svoju poziciju. Prvo je pitanje zato, ne šta će biti američka politika, već kakva će biti politika Beograda - naglasio je Mejer.

On smatra da "Srbija ima šansu da promeni dinamiku odnosa sa Vašingtonom". - Ali da bi to učinila morala bi da se ponaša nezavisnije i da bude manje poslušna Vašingtonu ili Briselu nego prethodna vlada - dodao je američki ekspert za Balkan.Mejer smatra da odnos nove vlasti prema Kosovu neće biti znatno drugačiji od odnosa prethodne vlasti.- Nova vlada mora strogo da pazi na unutrašnjo-političku osetljivost, na bilo kakav nagao korak u pravcu prihvatanja nezavisnosti Kosova. U isto vreme, Beograd neće želeti da uvredi Vašington ni Brisel i zato će veoma paziti da ne pruži nikakvu podršku nekom nacionalističkijem stavu - ocenjuje Mejer. - Ukratko, Kosovo je postalo u osnovi zamrznuti konflikt i ne očekujem da se to u skorije vreme promeni. Već deset godina govorim da je podela jedino fer rešenje - naveo je bivši šef CIA za Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track