NAKARIKAO DUG ZA KOMUNALIJE: Đilasov ortak ne plaća račune, za infostan nije dao ni dinar već 17 godina
Foto: Nemanja Nikolić

Bezobrazluk

NAKARIKAO DUG ZA KOMUNALIJE: Đilasov ortak ne plaća račune, za infostan nije dao ni dinar već 17 godina

Politika -

Skandalozno Računi za komunalije u stanu bivšeg predsednika opštine Stari grad Dejana Kovačevića su više puta zastareli, a poslednji dug iznosi čak 500.000 dinara

Bivši predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević, dugogodišnji kadar Demokratske stranke i desna ruka lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, punih 17 godina ne plaća račune za infostan, saznaje Kurir. Ogromni dugovi za komunalije u njegovom stanu su više puta zastarevali, a na računu iz januara 2019. godine, u koji je Kurir imao uvid, stoji iznos za plaćanje od čak 447.916 dinara!

foto: Nenad Petrović Beta

Zloupotreba - Kovačević je stan u Ulici Stevana Sremca, u centru Beograda, kupio 2002. godine, ali s problematičnim papirima. Ugovor o kupoprodaji je sklopio s naslednikom pokojnice Anđe Đurašković, ali je na računima ostalo njeno ime. Oni nisu prebačeni ni na naslednikovo ime, ali ni na Kovačevićevo, već se i dalje vode na pokojnu Anđu - priča naš dobro upućeni izvor. Od trenutka kupovine stana, Kovačević i njegova supruga Jasmina Vićentijević Kovačević, koja je takođe vlasnica, žive u ovoj nekretnini, ali bez pardona nisu platili nijedan račun. - Tako su narasli milionski iznosi, a on je išao na varijantu da sve zastari. Takav čovek je bio predsednik opštine Stari grad i Đilasova desna ruka za vreme zajedničkog šefovanja gradom. Umesto da bude primer poštenja i odgovornosti, kao čelnik opštine, on je postao kralj bahatosti. Pa pogledajte kako ljude koji duguju veoma male iznose kažnjavaju i gone na sudu, a on se izvlači bez ikakve sankcije - priča naš sagovornik.

foto: Damir Dervišagić

Lični interes

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić podseća da je Kovačević pravnik i da je morao biti svestan šta radi. - Očigledno mu je privatni interes bio važniji od opšteg i to je postigao vrlo vešto. Po zakonu o izvršenju i obezbeđenju, ukoliko izvršni dužnik premine, postupak izvršenja prema njemu mora da se obustaviti dok se ne utvrdi ko su naslednici koji bi eventualno preuzeli dug. Kupac stana je bio dužan da tu promenu prijavi kod svih komunalnih usluga i da izvrši promenu, što on očigledno nije uradio - kaže Ninić.

Izbegava odgovor Zamuckivao pa spustio slušalicu

Umesto da objasni zašto gomila dugove i ne plaća račune, Dejan Kovačević nam je spustio slušalicu čim je čuo pitanja. Kad je čuo visinu duga, potvrdno je odgovorio, ali je na pitanje zašto ne plaća račune počeo da zamuckuje. - Ne znam o čemu pričate. Pa je l' to na moje ime? - rekao je. Na konstataciju da je on vlasnik stana i da u njemu živi već godinama, on je bez reči spustio slušalicu i nije se više javljao.

Odgovor Infostana: Posle godinu dana računi zastarevaju U Infostanu kažu za Kurir da je se postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja pokreće u roku od godinu dana od dana dospelosti obaveze, kako potraživanja ne bi zastarela. Međutim, o konkretnom slučaju nisu mogli da govore, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track