Najnovije vesti

HAG RASPISAO POTERNICU ZA POSLANICIMA SRS, ALI RADETA PORUČUJE: Ne idemo dobrovoljno, ne postoji pravni osnov za naše izručenje

tvrdi da ih štiti ustav srbije

HAG RASPISAO POTERNICU ZA POSLANICIMA SRS, ALI RADETA PORUČUJE: Ne idemo dobrovoljno, ne postoji pravni osnov za naše izručenje

Politika

BEOGRAD - Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je danas da ona i poslanik SRS Petar Jojić nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje.

Radeta je novinarima u Skupštini Srbije povodom odluke Suda UN za ratne zločine i nalogu za njihovo hapšenje, rekla da nju i Jojića štiti Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem piše da nema pravnog osnova za njihovo izručivanje.

Ona je kazala da ne može da zamisli da postoji neko ko bi prekršio Ustav i izručio ih.

foto: EPA/Dragana Udovičić

"Šta će dalje da se dešava, kako će Srbija da reaguje, to nije moj problem, ali prosto ne mogu da zamislim da postoji neko bi bio u stanju da tako grubo prekrši Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda, ali svakako je to pitanje za predstavnike vlasti", rekla je Radeta.

Sud UN za ratne zločine je odbacio zahtev da se suđenje članovima SRS Radeti i Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...