HARADINAJ BESAN ZBOG SUSRETA VLJORE ČITAKU SA TRAMPOM: Nije mogao da istrpi što se ona hvali večerom u Vašingtonu, pa je ocrnio na Tviteru
Foto: AP/Visar Kryeziu

ljubomoran

HARADINAJ BESAN ZBOG SUSRETA VLJORE ČITAKU SA TRAMPOM: Nije mogao da istrpi što se ona hvali večerom u Vašingtonu, pa je ocrnio na Tviteru

Politika -

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj rekao je danas, povodom izjave diplomatske predstavnice Prištine u SAD Vljore Čitaku o njenom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, da se odnosi Vašingtona i Prištine ne tiču pojedinaca, već da su u pitanju odnosi koje grade dva naroda.

Čitaku je na Tviteru objavila da je tokom iftara (večernjeg obroka tokom ramazanskog posta), koji je Tramp sinoć organizovao u Beloj kući, zatražila od američkog predsednika da se uključi u dijalog između Beograda i Prištine.

foto: AP

"Odnosi između Vašingtona i Prištine ne zavise od pojedinaca. Oni pripadaju narodu. Pojedinci dolaze i odlaze. Bilo je diplomata i pre Vljore. To su odnosi između dve zemlje", rekao je Haradinaj, prenose proštinski mediji.

Haradinaj je primetio da većina zvanica na večeri nije, poput Čitaku, iznosila teme od nacionalnog interesa, koje su, kako je naveo, u skladu sa pozicijom premijera.

"Vi znate da mi imamo neke interne nesuglasice. Verujem da su shvatili da moramo sve vreme da se konsultujemo", zaključio je Haradinaj.

Haradinaj: Mogerini poručila ukinite taksu i nastavićemo dijalog o podeli Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je poruka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Tirani da će nakon ukidanja takse koja je uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine odmah pozvati na nastavak dijaloga može protumačiti kao "dijalog za hitnu podelu Kosova".Na konferenciji za medije posle današnje sednice Vlade Kosova Haradinaj je rekao da je "izuzetno značajno" da su sada dijalog Kosova i Srbije u svoje ruke uzele Nemačka i Fracuska čime je "oduzeta iz ruke Mogerinijevoj i da više nema opasnosti od podele, već je obezbeđena stabilnost procesa".

foto: BETA ARMENIJA ZAJMI BESEVIĆ, Beta/European Union/Christos Dogas

Poručio je da neće biti ukidanja takse dok je za Mogerini rekao "hvala bogu ona je završila mandat", a zahvaljujući se EU rekao je da je skinuo sa dnevnog reda agendu Mogerini o podeli Kosova.

"Učinili su nam veliku čast. Zahvaljujem im se", kazao je kosovski premijer.

Govoreći o rezoluciji Skupštine Kosova o genocidu Srbije nad kosovskim Albancima, Haradinaj je rekao da je "vreme da se razjasni prošlost".

"Zločini se negiraju od strane lidera Srbije. Ne sviđa im se da prihvate istinu. Pitanje je da se razjasni prošlost i da žrtve dobiju prava koja im se negiraju", kazao je Haradinaj.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track