Najnovije vesti

GOJKOVIĆEVA O DELU OPOZICIJE KOJI NE UČESTVUJE U RASPRAVI O TIJANINOM ZAKONU: Oni time dovode u sumnju svoju brigu o deci i ženama koji su stradali na najmonstruozniji način
Foto: Beta Miloš Miškov

reagovanje

GOJKOVIĆEVA O DELU OPOZICIJE KOJI NE UČESTVUJE U RASPRAVI O TIJANINOM ZAKONU: Oni time dovode u sumnju svoju brigu o deci i ženama koji su stradali na najmonstruozniji način

Politika

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će "Tijanin zakon", kojim se uvodi i doživotna kazna za ubice i silovatelje dece, biti usvojen sledeće nedelje, i ocenila da poslanici dela opozicije neučešćem u raspravi dovode u sumnju svoju brigu o deci i ženama koji su stradali na najmonstruozniji način.

"Njima je od toga preče da raspravljaju na ulicama. Ne znam kako će svojim biračima i građanima objasniti zašto nisu mogli da se izdignu iznad običnog politikanstva, uđu u salu, iznesu svoj stav i pokažu da je naš parlament jedinstven kad se donose ovako važne odluke i zakoni", rekla je Gojkovićeva za TV Pink.

Navodeći da poslanici dela opozicije neće učestovati u današnjoj raspravi, ona je istakla da se zakoni ne podržavaju "kod kuće", već učešćem u raspravi i glasanjem na sednici.

Predsednica parlamenta je istakla i da svi poslanici koji učestvuju u raspravi podržavaju donošenje zakona i da ne sumnja da će on biti usvojen sledeće nedelje, nakon rasprave o amandmanima.

"Oni koji ne učestvuju i ne dolaze na sednicu, stavili su znak pitanja pred sve građane koliko su se iskreno zalagali za prava deteta", istakla je Gojkovićeva i pozvala i članove Odbora za pravo deteta da uđu u salu i glasaju za zakon.

Ona je podsetila da je 160.000 građana svojim potpisima pokrenulo taj proces, posle kojeg su usledila stručna rasprava i javna slušanja, te podsetila da je i juče apelovala na sve poslaničke grupe da učesvuju u radu parlamenta i da zajednički doprinesu usvajanju dobrog zakona koji je u interesu svih građana u Srbiji.

"Postoje neke teme i sednice koje uđu u istoriju. Ovo će biti istorijska odluka da uvedemo doživotnu kaznu zatvora za kriminalce koji čine najteža krivična dela", rekla je Maja Gojković i istakla da je odluka da se učestvuje u radu sednice i glasa za zakon zapravo dug deci koja su stradala na najteži način.

Gojkovićeva je rekla i da samo deo opozicionih poslanika bojkotuje deo rada parlamenta, budući da dolaze na odbore, učesvuju u radu stalnih delegacija u inostranstvu, čak i podnose amandmane, ali ne ulaze u plenarnu salu.

"To su uglavnom oni koji su se stvrstali uz (Dragana) Đilasa i (Vuka)Jeremića, koji i nemaju poslanike, jer nisu učestvovali u izborima za aktuelni saziv", istakla je Gojković.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega izmene i dopune Krivičnog zakonika, kao i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...