TIJANIN ZAKON KONAČNO DOŠAO NA RED, A LEVA STRANA PARLAMENTA PRAZNA Kuburovićeva: Ili nisu znali šta potpisuju ili ...
Foto: Beta/Miloš Miškov

ministarka pravde

TIJANIN ZAKON KONAČNO DOŠAO NA RED, A LEVA STRANA PARLAMENTA PRAZNA Kuburovićeva: Ili nisu znali šta potpisuju ili ...

Politika -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović kaže, kometarišući to što deo opozicije ne učestvuje u načelnoj raspravi o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika u parlamentu, a potpisali su peticiju "Fondacije Tijane Jurić", da ili nisu znali šta potpisuju ili se radi o zloupotrebi s ciljem lične promocije.

"Žao mi je što je leva strana sale (deo gde sedi opozicija) potpuno prazna, naročito imajući u vidu da su podržavali inicijativu Fondacije Jurić. Sad tvrde da vlada ne donosi 'Tijanin zakon' i da imamo nove odredbe", rekla je ona.

Objasnila je da je činjenica da je Krivični zakonik dopunjen, ali je to urađeno zato što se menja najteža postojeća kazna od 30 i 40 godina doživotnom kaznom zatvora.

Činjenicu da su pojedini poslanici potpisali peticiju "Fondacije Tijane Jurić", a da sada nisu u sali, Kuburović objašnjava da "poslanici ili nisu znali šta potpisuju ili su to zloupotrebili zarad lične promocije i brobe protiv vladajuće koalicije" "Da ne govorimo o tome da na takav način zloupotrebvljavaju i najveću bol roditelja", rekla je Kuburović.

Ona je takođe navela da je Ministarstvo pravde još 2015. godine pripremilo izmene i dopune Krivičnog zakonika gde je bilo predviđeno uvođenje doživotne robije i dodala da je ta inicijativa potekla od renomiranih profesora krivičnog prava.

Kuburović je na poziv poslanika SRS Aleksandra Šešelja da razmisli šta može osoba koja je osuđena na doživotni zatvor da uradi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kazala da stručnjaci procenjuju pod kakvim bezbednosnim merama oni treba da budu.

Kako je rekla, kazneno-popravni zavodi "nisu vrtići" i ne treba brinuti kako će se u njima ponašati oni koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

- Statistika u zemljama EU pokazuje da se iz godine u godinu broj lica koja su osuđena na doživotni zatvor povećava i za deset godina taj broj je porastao za preko 60 odsto. U zemljama EU danas imate 30.000 osoba koja su osuđena na doživotnu kaznu zatvora, pa ne verujem da se tamo plaše da će neko od zatvorenika da napadne čuvare, rekla je Kuburović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track