Kosovske vlasti započele pakleni plan: VESELJI KREĆE U LOV NA SRBE! Ubijali nas, a sad bi i da nam sude
Foto: Beta, AP

Podla namera prištine

Kosovske vlasti započele pakleni plan: VESELJI KREĆE U LOV NA SRBE! Ubijali nas, a sad bi i da nam sude

Politika -

Albanci juče u skupštini pokrenuli postupak za osnivanje suda za navodne srpske zločine. Ovim samo skreću pažnju sa zločina terorističkog OVK, ocenjuju sagovornici Kurira

Priština ponovo pokušava da objavi početak lova na Srbe! Kadri Veselji, predsednik kosovskog parlamenta i pravi gospodar Kosova, stavio je juče pred poslanike svoju inicijativu kojom namerava da strpa Srbe u zatvore i optuži i njih i Srbiju za genocid nad Albancima.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je ova podmukla Veseljijeva namera zapravo dimna bomba kojom Albanci, suočeni s pozivima specijalizovanih sudova za zločine terorističkog OVK, žele da skrenu pažnju sa svojih krvavih ruku.

Lažne optužbe

Veselji je juče u parlamentu započeo prvu fazu svog plana - formiranje komisije koja će se baviti sakupljanjem činjenica o navodnim zločinima Srbije na KiM tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Priština zatim namerava da te činjenice dokumentuje, a na kraju će i osnovati međunarodni sud. U sklopu toga je i nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida Srbije na Kosovu.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže za Kurir da je ovo još jedna u nizu lokalnih, prištinskih magli koje se puštaju kako bi se prikrio glavni tok političke i bezbednosne realnosti na Kosovu.

foto: Dado Djilas

- A to je stvarna pretnja krivičnim gonjenjem albanskih vođa pred međunarodnim sudom za zločine OVK. I Kadri Veselji i mnogi drugi iz vrha vlasti u Prištini nisu spokojni zbog potencijalnih optužnica i suđenja za zločine nad Srbima i otuda dolaze ovakve inicijative koje su i pravno i politički potpuno besmislene - naglašava naš sagovornik.

Bez podrške u svetu

On podseća da se za zločine koje su Srbi počinili nad Albancima sudilo u Hagu, ali i pred našim sudovima. Dragaš je uveren da nijedna od uticajnih svetskih zemalja neće dopustiti da ova inicijativa zaživi, čak i ukoliko bude usvojena u parlamentu.

I predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je ovo pokušaj Prištine da se predstavi kao žrtva:

foto: Stefan Jokić

- Oni žele da snažnom propagandnom kampanjom skrenu pažnju sa zločina koje su počinili. Kreatori ove kampanje su upravo oni koji su suočeni s pozivima specijalizovanih sudova i to su oni koji će, nadamo se, biti i optuženi za najteže zločine.

Đorđe Milićević

Teroristi bi da proglase Srbiju genocidnom

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević smatra da je nezamislivo, beskrupulozno i licemerno što takozvana država Kosovo želi Srbiju da proglasi genocidnom:

foto: Dragana Udovičić

- Potpuno je jasno da genocid nije počinjen i da je povod za bombardovanje Srbije bila lažna optužba. To je bio vrhunac pritiska koji je vršen na Srbiju tokom devedesetih godina. Krvnici žele da sude, a teroristi OVK, koji su proterali Srbe, žele da Srbiju proglase genocidnom. To je nezamislivo.

Još jedna albanska provokacija

Veselji prisvaja Niš

Kadri Veselji juče je podmetnuo još jednu podvalu u kojoj je za Niš, koji je stari srpski grad, rekao da je nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima. Kako je objasnio, njih su Srbi proterali, pa su se oni u najvećem broju naselili u Prištini.

- Niš je bio nastanjen od mnogih Albanaca koji su kasnije proterani. Naši stari Prištinci su došli iz niške zone, posebno iz okoline Kuršumlije - izjavio je Veselji tokom obilaska lokacije na kojoj će, kako se planira, biti izgrađen memorijalni centar navodno proteranih Albanaca od srpskih snaga tokom poslednjih sukoba.

On je siguran da će međunarodni faktori podržati njegovu inicijativu.

- Srpska država mora da plati za zločine, zločince nećemo ostaviti mirno da spavaju, tako da za njih nema tolerancije - zapretio je Veselji.

I. K./ Foto: Beta, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja