Najnovije vesti

ALBANCI USVOJILI REZOLUCIJU O NAVODNOM GENOCIDU SRBIJE NA KOSOVU, MARKO ĐURIĆ REAGOVAO: Plod panike ratnih zločinaca
Foto: Beta, Dragan Gojić

SUOČENI SA SOPSTVENIM ZLOČINIMA

ALBANCI USVOJILI REZOLUCIJU O NAVODNOM GENOCIDU SRBIJE NA KOSOVU, MARKO ĐURIĆ REAGOVAO: Plod panike ratnih zločinaca

Politika

PRIŠTINA - Skupština privremenih institucija u Prištini usvojila je večeras rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

Prema rečima predstavnika parlamenta u Prištini Bilala Šarifija, rezolucija je usvojena povodom obeležavanja 20. godišnjice navodnih zločina na Kosovu, kada je, kako je rekao, "proterano milion Albanaca i ubijeno oko 12.000 civila svih nacionalnosti, uglavnom Albanaca".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

U rezoluciji su, između ostalog, pomenuta mesta na kojima su srpske snage počinile zločine, naveo je Šarifi, prenosi "Koha ditore".

"Srpske snage su 1999. godine izvršile preko 100 masakara na Kosovu, dok su na nekim mestima spalile žive ljude, kao u Brezniku, Mitrovicu, Podujevu, Đakovici...Tokom rata na Kosovu 1998-1999, bilo je seksualnog nasilja nad 20.000 ljudi na Kosovu", rekao je Šarifi.

Za rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih poslanika. Sednici nisu prisustvovali srpski poslanici.

Đurić: Rezolucija o navodnom genocidu plod panike zločinaca

Rezolucija prištinskog parlamenta o navodnom genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji klevetnički je dokument i plod je panike onih koji su suočeni sa optužbama za sopstvene zločine, izjavio je večeras direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U saopštenju za javnost, on je istakao da "ovaj propagandni pamflet potpuno previđa istinu o tome ko je pokrenuo kampanju terora i zločina nad civilima na Kosovu i Metohiji, i trebalo bi da posluži kao smokvin list kojim pravi zločinci pokušavaju da sakriju sopstvenu sramotu i odgovornost za počinjena zlodela".

"Mnogi od onih koji grade konstrukciju o nekakvom genocidu nad Albancima i sami na rukama nose tragove krvi srpskih stradalnika, i svaki pomen genocida na Kosovu i Metohiji verovatno je podsvesni odjek njihove nečiste savesti", rekao je Đurić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Državotvorni projekat kosovskih Albanaca "suštinski zasnovan na ideji etnički čistih teritorija i istrebljenja svih onih koji se nađu na putu ostvarenja sna o velikoj Albaniji, ali taj san će uskoro, siguran sam, snevati u zatvorskim ćelijama", naglasio je Đurić.

On je izrazio uverenje da "civilizovan svet neće biti spreman da saučestvuje u prikrivanju i zataškavanju njihovih zlodela, i trenutak kada će biti prepušteni sami sebi i sopstvenoj krivici i sramoti je veoma blizu".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...