ALBANCI HOĆE DA ZATRU JOŠ JEDNU SRPSKU SVETINJU: Studenti traže da se crkva Hrista Spasa kod Univerziteta u Prištini pretvori u takozvani muzej genocida! (FOTO)
Foto: Kurir Arhiva

Drskosti nema kraja

ALBANCI HOĆE DA ZATRU JOŠ JEDNU SRPSKU SVETINJU: Studenti traže da se crkva Hrista Spasa kod Univerziteta u Prištini pretvori u takozvani muzej genocida! (FOTO)

Politika -

Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžit Ramusa najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta

BEOGRAD - Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžit Ramusa danas je zatražio da se takozvani "muzej genocida" koji treba da se formira locira u pravoslavnom sabornom hramu Hrista Spasa, koja se nalazi u kampusu Univerziteta "Hasan Priština" u Prištini.

On je danas za KTV izjavio da je protiv ideje takozvanog predsednika kosovskog parlamenta da takozvani muzej bude smešten u okviru objekta bivše Crepo ciglane u Prištini.

foto: Vladimir Šporčić

Najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta.

Predstavnici studenata UP su i pre tri godine izašli sa ovim predlogom ali on nije naišao na podršku institucija takozvanog "Kosova" i Prištine.

Inače, saborni hram Hrista Spasa u Prištini nedovršena je Srpska pravoslavna crkva koja je sa gradnjom počela 1995. godine.

Izgradnja koja je trebala biti završena 1999. na kampusu Univerziteta u Prištini, prekinuta je zbog rata na Kosovu i Metohiji.

Izgradnju hrama nije prihvatilo muslimansko stanovništvo na Kosmetu, dok budućnost hrama ostaje neizvesna. Vlasništvo nad hramom i zemljištem na kojem se prostire, nalazi se u sporu između sadašnjeg Univerziteta u Prištini i Srpske pravoslavne crkve.

foto: Filip Plavčić

Hram je od 1999. godine bio mnogo puta oskrnavljen i vandalizovan. Tokom 2016. crkva je zapaljena i pretvorena u javni toalet i smetlište. Iste godine, Univerzitet u Prištini četiri godine zaredom kroz sudski postupak nije uspeo da preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Kosovski apelacioni sud odobrio je prava na vlasništvo nad zemljištem na osnovu crkve Srpskoj pravoslavnoj crkvi, međutim Univerzitet u Prištini i dalje blokira pokušaje da se crkva obnovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja