Najnovije vesti

ĐURIĆ O REZULTATIMA IZBORA NA KOSOVU I METOHIJI: Veličanstveni uspeh sloge i jedinstva srpskog naroda!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

čestitke srpskoj listi

ĐURIĆ O REZULTATIMA IZBORA NA KOSOVU I METOHIJI: Veličanstveni uspeh sloge i jedinstva srpskog naroda!

Politika

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, dan nakon izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohioje, da je Srpska lista ostvarila veći i bolji rezultat nego 2017. godine na lokalnim izborima.

 

Đurić je čestitao Srbima na KiM na, kako je rekao, veličanstvenom uspehu sloge, jedinstva i zajedničke borbe za opstanak na Kosmetu, na odgovornosti koju su pokazali, spremnosti i rešenosti da se bore da Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ostanu srpski i u institucionalnoj i organskoj vezi sa Srbijom.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, istakao je da ovakvi rezultati pokazuju da je nastojanje pojedinih da dođe do bojkota tih izbora potpuno propalo.

 

Đurić je izneo podatak da je Srpska lista 2017. godine osvojila 16.031 glas, a na jučerašnjim izborima 21.858 glasova, što znači da je SL osvojila 5.827 glasova više nego pre dve godine.

 

Napomenuo je i da je na lokalne izbore na severu KiM 2017. godine izašao 23.891 birač, a ovog puta 24.895 birača.

 

"To znači da smo pokazali slogu, istrajnost, rešenost i odlučnost da se borimo da ostanemo svoji na svome i da su pozivi na bojkot i da se glasa za albanske kandidate doživeli potpunu propast", rekao je Đurić.

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o rezultatima izbora po opštinama, Đurić je rekao da je 2017. gradonačelnik Leposavića Zoran Todić osvojio 5.105 glasova ili 63 odsto, a juče 92,33 odsto ili 7.004 glasa.

 

"Drugoplasirani je po našim podacima i Srpske liste Fisnik Veselji iz pokreta Samoopredeljenje sa 48 glasova, trećeplasirani je Šaćir Heteni sa 38 glasova iz partije Tačija i Veseljija".

 

U Zubninom potoku Srđan Vulović je osvojio 3.995 glasova ili 98,35 odsto, dok je na prethodnim izborima Stevan Vulović osvojio 2.691 glas ili 79,18 odsto.

 

Drugoplasirana je bila Liridona Kahrinami sa 12 glasova iz Samopredeljenja i Hisen Mehmeti sa 11 glasova iz Tačijeve stranke, dodao je Đurić.

 

"U ovoj kampanji postojao je ogroman napor da se ljudi i u Zubinom potoku zastraše, pa smo imali napade na predstavnike Srpske liste, paljenje automobila, a Kadri Veselji je odlazio u albansko selo Čabra, ali uprkos tome u Zubinom Potoku albanske partije su osvojile samo 23 glasa".

 

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Kosovskoj Mitrovici Goran Rakić je 2017. osvojio je 5.371 glasa, a juče 7.092, dakle povećao je glasove sa 67,45 odsto na 83,56 odsto, naveo je Đurić.

 

"Drugoplasirana je bila Gonđa Čauša koju je podržao Marko Jakšić jedan od lidera pokreta "Jedan od pet miliona", koja je osvojila 446 glasova ili 5,26 odsto, ona je iz Tačijeve i Veseljijeve stranke, a trećeplasirani je bio Edren Atići sa 326 glasova ili 3,85 odsto iz pokreta Samopredeljenje".

 

U Zvečanu je gradonačelnik Vučina Janković 2017. imao 2.863 glasa ili 70,59 odsto, a sada 3.767 glasova ili 91,81 odsto. Drugoplasirani Iljir Peci iz Tačijeve i Veseljijeve stranke imao je 130 glsaovam a trećeplasirani Avdi Peci iz pokreta Samopredljenje sa 81 glasom.

 

"Inače, interesantno je da je izbila u Zvačanu tuča između Albanaca u štabu jedne od njihovih partija. Kod Srba je, hvala Bogu, sve prošlo kako treba", naglasio je Đurić.

 

Rekao je da su lokalni izbori na KiM održani na ukupno 87 birčki mesta, uz prisustvo skoro 300 predstavnika OEBS - a i dodao da su bili prisustni na biračkim mestima i diplomatski predstanvici zapadnih država, kao i prištinske Centralne izborne komisije.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...