PRIŠTINA PUKLA! Tači da zaboravi na sever Kosova: BEOGRAD SE PITA!
Foto: Marina Lopičić

Pobeda Srpske liste ojačala poziciju Srbije

PRIŠTINA PUKLA! Tači da zaboravi na sever Kosova: BEOGRAD SE PITA!

Politika -

Srpska vlast pokazala da može da utiče na stvari u četiri opštine na Kosmetu u kojima većinski žive Srbi. Ovo će morati da poštuju Albanci, ali i međunarodna zajednica, ocenjuju sagovornici Kurira

Srbija je posle ubedljive pobede srpske zajednice u četiri opštine na severu Kosova i Metohije pokazala da može da i faktički uspostavi kontrolu nad ovim delom pokrajine. Ovaj jak argument moraće, u budućim razgovorima o rešavanju kosovskog problema, da uvaže Priština i njeni lideri Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ali i međunarodna zajednica, ocenjuju sagovornici Kurira.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić objašnjava za naš list da je Beograd sada znatno ojačan jer je pokazao da ima odlučujući uticaj na jedinstvo vodećih srpskih faktora na severu Kosova.

Od nas dosta zavisi

foto: KURIR

- Beograd će iskoristiti ovu pobedu da izvrši pritisak da se ukine taksa na srpsku robu i da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa. Pokazalo se da Beograd u svojim rukama ima moćan instrument, kojim može da politički utiče i kontroliše srpsku zajednicu na severu KiM. Rezultati izbora su i potvrda da Beograd može i faktički da izvede podelu Kosova. Kadri Veselji, šef kosovske skupštine, mnogo greši kada kaže da su izbori potvrdili teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Zapravo se pokazalo da pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova nije gotovo i da oni postoje samo dokle Beograd hoće - smatra Janjić.

Sloga i istrajnost

Izborna pobeda Srpske liste za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića je "veličanstven uspeh sloge, jedinstva i zajedničke borbe za opstanak na Kosmetu". Kako je naglasio, Srbi su pokazali spremnost i rešenost da se bore da Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ostanu srpski i u institucionalnoj i organskoj vezi sa Srbijom.

foto: Stefan Jokić

On je napomenuo i da je na ove izbore izašlo više ljudi nego 2017:

- To znači da smo pokazali slogu, istrajnost, rešenost i odlučnost da se borimo da ostanemo svoji na svome i da su pozivi na bojkot i da se glasa za albanske kandidate doživeli potpunu propast.

Pravo na opstanak

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je srpski narod izlaskom na izbore odbranio pravo na opstanak na severu Kosova, a istovremeno je ispoljio snažno jedinstvo sa svojom državom Srbijom i pokazao da će se problemi u narednom periodu rešavati isključivo preko Srpske liste:

- Propali su pokušaji Prištine da unošenjem razdora u srpski narod pokuša da realizuje svoje interese.

Sastanak u petak

Vučić sa Srbima sa KiM

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se u petak u Beogradu s predstavnicima Srpske liste i rukovodiocima svih srpskih institucija na KiM, a na sastanku će biti razgovora o daljim koracima nakon pobede Srpske liste na lokalnim izborima. Takođe, za ponedeljak, 27. maj, zakazana je specijalna sednica parlamenta o KiM, na koju su pozvani Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Đorđe Milićević

Srbe nisu zastrašili

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je da su izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM bili pitanje opstanka Srba i da je ubedljiva pobeda Srpske liste pokazatelj i prištinskim vlastima da ne mogu da zastraše Srbe na KiM.

Skandal

Đuriću zabranjen ulazak na KiM

Prištinske vlasti uskratile su dozvolu za ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marku Đuriću, koji je juče trebalo da poseti selo Lešak i uruči deset traktora kao vid pomoći tamošnjim poljoprivrednicima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Đurić je rekao da će lokalnim Srbima ta pomoć svakako biti uručena, bez obzira na zabranu ulaska koja je njemu izrečena.

I. K./ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja