AMBASADOR RUSTEMOV EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Za predsednika Kazahstana se bori sedam kandidata, prvi put i jedna žena!
Nurbah Rustemov, Foto: Ambasada

Kazahstanci dobijaju novog lidera nakon skoro 30 godina

AMBASADOR RUSTEMOV EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Za predsednika Kazahstana se bori sedam kandidata, prvi put i jedna žena!

Politika -

Sa Srbijom i posle izbora 9. juna u potpunosti nameravamo da nastavimo da održavamo obostrano korisne odnose u svim sferama i prijateljstvo dva naroda

Osnivač modernog Kazahstana, predsednik Nursultan Nazarbajev podneo je 19. marta ostavku posle 27 godina vladavine. Njegovu funkciju tada je po Ustavu preuzeo predsednik Senata Kasim-Žomart Tokaev, a za 9. jun zakazani su predsednički izbori.

Rezultati će biti objavljeni 16. juna, a ovaj važan događaj je po mnogo čemu specifičan. Šta je to što ga posebno odlikuje ekluzivno za Kurir otkriva ambasador Nurbah Rustemov.

- Predstojeći izbori obećavaju da će postati najkonkurentniji u istoriji nezavisnog Kazahstana, jer se kandiduje sedam kandidata. Po prvi put je žena na listi onih koji žele da preuzmu predsedavanje zemljom. Zove se Danija Espaeva i predstavlja stranku „Ak Žol”. Savremene realnosti su takve da je Kazahstan u regionu u kome političkim životom dominiraju muškarci. Međutim, već dugi niz godina preduzimamo stvarne korake za poboljšanje rodne ravnopravnosti. Žene zauzimaju mesta predsedavajućeg Senata, zamenika premijera i ministra obrazovanja i nauke, a čine i oko četvrtinu Parlamenta.

Primetan je aktivni razvoj demokratskih institucija. Koliko to osigurava pravednost izbora?

- Svi znaju da je predsednik Kasim-Žomart Tokaev obećao da će osigurati transparentne izbore koji će zadovoljiti najviše međunarodne standarde. To potvrđuje nominacija za predsedničkog kandidata Amiržana Kosanova, koji je u opoziciji oko 20 godina. Svi kandidati otvoreno sprovode izborne kampanje. Očekujemo više od 1.000 međunarodnih posmatrača, a na poziv Vlade Kazahstana izbore će pratiti i predstavnici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) I Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Da li će se nakon izbora nešto promeniti u diplomatskim odnosima Kazahstana i Srbije koji su sada na veoma dobrom nivou?

- Sa Srbijom u potpunosti nameravamo da nastavimo da održavamo obostrano korisne odnose u svim sferama i prijateljstvo dva naroda. Visok nivo političkih odnosa trebalo bi da posluži kao osnova za produbljivanje trgovinskih i ekonomskih odnosa. Treba napomenuti da sadašnje stanje trgovine i ekonomske saradnje između naših zemalja ne odgovara velikom potencijalu koji postoji u toj oblasti poput saradnje u građevinskoj i prehrambenoj industriji, poljoprivredi, vojnoj tehnologiji i turizmu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track