TAČI 1. JULA U PARIZU TRAŽI I JUG SRBIJE?! Krvnik hoće Preševo, Bujanovac i Medveđu!
Foto: Profimedia

provokacija

TAČI 1. JULA U PARIZU TRAŽI I JUG SRBIJE?! Krvnik hoće Preševo, Bujanovac i Medveđu!

Politika -

Politički lideri iz Prištine i Tirane prave strategiju pred zakazani sastanak s delegacijom Beograda u Parizu 1. jula, a kosovski predsednik Hašim Tači najavljuje da će u razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu centralne Srbije, pripoje "teritoriji Republike Kosovo", pišu Večernje novosti.

To bi, smatra Tači, bilo "ispravljanje istorijske nepravde".

List konstatuje da je najavljujući koncept za sastanak u parizu "Tači još jednom gurnuo prst u oko Beogradu".

"Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije 'Republike Kosovo'. Ja sam za korekciju, ne za razmenu, i predstaviću tu ideju i u Parizu", rekao je Tači.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u Parizu, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao s premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su veče pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač, gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track