GENERAL NATO MAJKL DŽEKSON OTKRIO: Vesli Klark zbog Kosova umalo izazvao treći svetski rat
Foto: Profimedia

Napeto

GENERAL NATO MAJKL DŽEKSON OTKRIO: Vesli Klark zbog Kosova umalo izazvao treći svetski rat

Politika -

Američki general Vesli Klark komandovao je zaustavljanje ruskih trupa, a ja sam mu rekao da to nije u okviru našeg mandata i da bi zbog toga stvari mogle da krenu po zlu, piše NATO general Majkl Džekson

Posle završetka NATO bombardovanja u junu 1999. godine stvorile su se velike tenzije između američkih i ruskih vojnih snaga na Kosovu, što je moglo da izazove treći svetski rat!

Ovo potvrđuje NATO general Majkl Džekson, potpisnik Kumanovskog sporazuma, i priznaje da je bio veoma zabrinut jer je mogla da se desi katastrofa svetskih razmera. Naime, plan je bio da NATO snage uđu na Kosovo, ali je stigla informacija da su ruske snage, do tada deo snaga Sfor u Bosni i Hercegovini, prefarbale svoje oznake i prve stigle do prištinskog aerodroma.

- Mi jesmo očekivali da nam se priključi ruski kontingent snaga, baš kao i u Bosni. I ja to jesam podržavao, pre svega zbog kulturnih i religijskih veza ruskog i srpskog naroda i crkve. Ali način i vreme kada je to učinjeno, nisu bili deo plana - opisuje Džekson situaciju koja je uzbudila sve i u sedištu NATO u Briselu.

Zbog toga je američki general Vesli Klark, komandant evropskih snaga Alijanse, komandovao zaustavljanje ruskih trupa, njihovo uklanjanje sa aerodroma ili blokadu snabdevanja.

- Jasno sam mu rekao da to nije u okviru našeg mandata dobijenog od Ujedinjenih nacija, a i da bi stvari mogle da krenu po zlu - neplanirano, ne sa namerom, ali bi mogle da se dese. Trebalo je izbeći mogućnost direktnog sukoba - piše Džekson u svojoj autobiografiji i otkriva da je Klarka upozorio da ne želi da izazove treći svetski rat, a danas dodaje da je bio iskreno zabrinut.

Rat je bio brutalan

Imali smo problem s razoružanjem OVK

Rat Vojske Jugoslavije i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bio je veoma brutalan, ocenjuje NATO general Majkl Džekson, čije su snage prve ušle na teritoriju razorenu sukobima.

- NATO je bombardovao položaje Vojske, mada rezultati nisu bili onakvi kakvi su neki ljudi mislili da jesu. Problem Kosova, kako ga je videla većina na Zapadu, jeste srpska represija nad kosovskim Albancima. Nažalost, tragično je da smo posle povlačenja srpskih snaga imali obrnutu situaciju - neki kosovski Albanci su pomislili da je prikladno iskoristiti svoju većinsku poziciju da bi izvršili represiju nad srpskom manjinom. Imali smo problem šta da radimo sa OVK, kako da sprovedemo razoružanje i demilitarizaciju - napisao je Džekson.

Kurir.rs/S.S.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track