SKUPŠTINA SRBIJE: Rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu
Foto: Marina Lopičić

sednica parlamenta u toku

SKUPŠTINA SRBIJE: Rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na Predlog izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu koje, između ostalog, omogućavaju efikasnije i kvalitetnije urbano planiranje, osnivanje uslužnih centara i prenošenje prava sa grada na prigradske opštine.

Najvažnija izmena koju predloženo rešenje donosi je decentralizacija glavnog grada koji je finansijski, kulturni, saobraćajni i univerzitetski centar.

Izmenama i dopunama Zakona prigradskim opštinama se daju mnogo veća ovlašćenja nego što danas imaju i predviđa se mogućnost da one mogu osnivati javna preduzeća uz prethodnu saglasnost Skupštine grada.

Prigradske opštine će moći da izdaju građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara, ali i da vrše legalizaciju objekata do 3.000 metara kvadratnih.

Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević osvrnula se na najavu referenduma u opštini Stari Grad, navodeći da je to protivno zakonima i pravilima prakse, te da predsednik opštine Marko Bastać sprovodi još jednu zloupotrebu u nizu.

- Smatram da građani treba da čuju na koji nacin se radi i da će biti zloupotrebljeni u politickoj borbi, rekla je Žarić Kovačević.

Udruženje Kosmetske žrtve žele na sednicu Skupštine

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pozvalo je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da omogući predstavnicima Udruženja "Kosmetske žrtve" da 27. maja prisustvuju na sednici parlamenta o Kosmetu.

"Mi, porodice kidnapovanih i ubijenih, najveći smo gubitnici na Kosovu i Metohiji. Nama su članovi porodica kidnapovani ili ubijeni, kuće su nam opljačkane, zapaljene, srušene, voćnjaci i šume posečeni, imanja uzurpirana, grobovi pradedova preorani, prognani smo sa svojih vekovnih ognjišta. Mi smo PORODICE BEZ PRAVDE", kaže se u otvorenom pismu Udruženja predsednici srpskog parlamenta.

"Pravedno je i pošteno da omogućite prisustvo naših predstavnika, naših majki u CRNIM MARAMAMA. Omogućavanjem našeg prisustva, iskazaćete poštovanje prema kosmetskim žrtvama", ističe se u pismu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track