Najnovije vesti

DEČANI NA METI HARADINAJA: Čeka pogodan trenutak da otme imovinu manastira, podstiče ekstremiste i ne prihvata odluke suda
Foto: EPA

stalna ugroženost srpske svetinje

DEČANI NA METI HARADINAJA: Čeka pogodan trenutak da otme imovinu manastira, podstiče ekstremiste i ne prihvata odluke suda

Politika

BEOGRAD - Glavni inspirator ugrožavanja manastira Visoki Dečani je kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji direktno kontroliše dečanski kraj i ekstremne grupe koje i dalje vladaju tim delom Kosova.

 

foto: Shutterstock

Iza nepoštovanja odluka suda o potvrdi imovine manastira Dečani nije samo bezakonje, već smišljeno odugovlačenje, a jedna od taktika kosovskih vlasti jeste da čekaju eventualnu promenu zakona kojom nameravaju da gde god mogu oduzmu vrednosti koje pripadaju srpskoj crkvi, navodi Blic, koji podseća da su sredinom maja navršene pune tri godine od kako je Vrhovni sud Kosova doneo odluku, a Ustavni sud potvrdio da Dečanima pripada 24 hektara zemlje u blizini manastira.

 

Ove odluke donete su nakon skoro 15 godina sudskog procesa i sudovi iz Prišitne naložili su opštini Dečani da unese manastirsku zemlju u katastar.

Međutim, na svaku godišnjicu ove sudske odluke kosovske vlasti umesto izvršavanja sopstvenih zakona, sprovode besramnu akciju.

 

Prošle godine u isto vreme pokušana je izgradnja nezakonitog magistralnog puta tik uz zidine Visokih Decana.

 

foto: Printscreen

Ove godine predsednik opštine Dečani Baškim Ramošaj poručio je da neće da primeni odluku Ustavnog suda o potvrdi vlasništva manastira Dečani.

 

"Ni po cenu da izgubim funkciju čelnika opstine", poručio je Ramošaj.

Neizvršavanje odluke najviših sudskih instanci jasan je pokazatelj stepena bezvlašća na Kosovu i odsustva vladavine prava, a ništa manje i težine života nealbanskog stanovništva, ali i ugroženosti kulturnih i istorijskih vrednosti u uslovima bezakonja, navodi "Blic".

 

Do sada su direktne poruke kosovskim vlastima da sprovedu odluku uputili američki amabasador Filip Kosnet i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova, ali i pored toga, nema izvršenja ni na opštinskom ni na nivou vlade.

 

foto: EPA

Naprotiv, usledio je napad samozvanih istoričara okupljenih u "Ligi istoricara" koja ima svoj ogranak u Dečanima, a svake godine u maju posebno se pojačava antisrpska atmosfera.

 

Prema pisanju lista, otvoreno je sprovode bivši pripadnici OVK koji i danas vladaju Kosovom i dečanskom opštinom.

 

S druge strane, Albanci, građani Dečana, znaju da im je manastir pomagao za vreme rata.

 

Nerado i sami priznaju da žive pod vladavinom lokalnih OVK porodica koje su koncentrisale ogromno bogatstvo na štetu siromašnih građana, a opstinu Decani pretvorili u uporište najvećih ekstremista.

 

Između ostalog i zbog toga i stalne ugroženosti, a naročito svoje neprocenjive vrednosti, manastir Visoki Dečani uvršten je na listu 54 najugroženija objekta na svetu Uneska, podseća list.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...