Najnovije vesti

ĐINĐIĆ I PUTIN SPREMALI REŠENJE ZA KOSOVO: Mesec dana kasnije srpski premijer je ubijen!
Foto: Profimedia

STROGO POV.

ĐINĐIĆ I PUTIN SPREMALI REŠENJE ZA KOSOVO: Mesec dana kasnije srpski premijer je ubijen!

Politika

Samo mesec dana pred smrt, tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić spremao je dogovor o Kosovu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, otkriva Kurir.

Naime, Đinđić je Putinu početkom februara 2003. napisao pismo u kom ga pita za savet povodom problema na KiM, navodeći da je ključno sačuvati državni interes, pa i po cenu da dođe do podele KiM.

foto: Kurir

Sačuvati državni interes

- „Spontano“ klizanje Kosova ka nezavisnosti, uz odlučno odbijanje da Srbija i Jugoslavija imaju bilo kakav uticaj na događaje na delu svoje teritorije, sve to vodi vrlo eksplozivnoj situaciji u bliskoj budućnosti. Zbog toga mislim da je trenutak da se, posle tri i po godine boravka međunarodnih snaga na Kosovu, ozbiljno promisli koncepcija trajnog rešavanja tog problema. Naš predlog je da se odmah krene u traženje kompromisa koji bi zadovoljio obe strane, i srpsku i albansku. Takvo rešenje je moguće, jer mi u Srbiji nemamo nameru da ubeđujemo ili prisiljavamo kosovske Albance da žive u zajednici s nama. Ono što želimo je da sačuvamo državni interes Srbije, odbranimo prava srpske zajednice na Kosovu i obezbedimo zaštitu naših verskih i kulturnih spomenika. To je moguće učiniti uz puno uvažavanje interesa albanske nacionalne zajednice, sve do podele Kosova, ako drugačije nije moguće - navodi Đinđić u pismu.

foto: Kurir

Svrha ovog ličnog obraćanja, dodaje, jeste da Putin iskoristi svoj veliki međunarodni autoritet da se problem Kosova pokrene s mrtve tačke.

- Ako želite detaljne informacije o tome kako mi u Beogradu vidimo moguća rešenja za trajni status Kosova, rado vam stojim na raspolaganju za svaku vrstu kontakta - zaključuje tadašnji premijer u pismu.

Do susreta dvojice lidera i rešenja ovog pitanja nije došlo jer je Đinđić ubrzo ubijen - 12. marta 2003. godine.

Živković potvrđuje

Njegov naslednik na premijerskom mestu Zoran Živković potvrđuje za Kurir da je Đinđić pisao pismo o kosovskom pitanju.

- On je pisao predsednicima svih stalnih članica Saveta bezbednosti i to je napisano negde početkom 2003. godine. Pokušao je da Kosovo stavi na dnevni red svetske politike da taj problem ne bi upao u ćorsokak, u zaborav. Da je Zoran ostao živ, sigurno bi to pitanje bilo rešeno - navodi Živković i dodaje:

- Nakon njegove smrti, prvi razgovori sa Albancima bili su u Beču 14. oktobra 2003. i ja sam vodio delegaciju Srbije. Jedna od tema je bila podela, ali suštinski, ne metodološki, jer prvo treba uraditi sve da se ljudi ne plaše za svoj život i živote svoje dece, kao ni za imovinu. Garantovati mirnu atmosferu i obezbediti da nema više mrtvih. Dakle, postaviti standard, pre statusa.

foto: Damir Dervišagić

Autentično

ĐINĐIĆ HEMIJSKOM STAVIO NAPOMENE

Zoran Đinđić je poverljivo pismo Vladimiru Putinu otkucao na kompjuteru, međutim, na odštampanom papiru lično je napisao hemijskom olovkom „prevesti na ruski“.

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! IKONA BOGORODICA ELEUSA SA HRISTOM HRANITELJEM: U narodu je poznata kao Bogorodica Ljeviška

U dnevnim novinama Kurir, danas vas čeka poklon luksuzna ikona Bogorodica Eleusa sa Hristom hraniteljem, koja se nalazi u crkvi Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i prema stilu se vezuje za slikarstvo 12. veka.

foto: Kurir

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...