Najnovije vesti

NIKOLIĆ SA DELEGACIJOM GUANGDOŽOUA: Danas svaki građanin Kine zna da ove dve zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose
Foto: Stefan Jokić

SARADNJA

NIKOLIĆ SA DELEGACIJOM GUANGDOŽOUA: Danas svaki građanin Kine zna da ove dve zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose

Politika

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Političke konsultativne konferencije NR Kine grada Guangdžoua koju predvodi potpredsednik Ju Jianše.

 

"Srbija nema ograničene okvire saradnje sa Kinom, na našem primeru uče se i zemlje članice Evropske unije koje su takođe veoma zainteresovane da sarađuju sa vašom državom", navodi se u saopštenju posle sastanka.

 

Od potpisivanja Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, saradnja na najvišem političkom nivou prelila se i na naše privrednike i građane, poručuje se u saopštenju.

 

"Sa Kinom smo započeli saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja, a nastavili u oblasti industrije. Veliki potencijal za dalju saradnju postoji i u oblasti poljoprivrede, posebno u Vojvodini koja ima veoma plodnu zemlju. Investiranje u proizvodnju hrane bilo bi od obostranog interesa. Takođe, u oblasti turizma Srbija može mnogo da ponudi Kini, jer Srbija ima i mnogo lekovitih banja, kojima nedostaje kapital kako bi se osavremenile", istakao je Nikolić.

 

On je pozvao je potpredsednika i članove delegacije Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua, da se obrate Nacionalnom saveta za svaku ideju, inicijativu, podršku, eventualni zastoj u realizaciji dalje saradnje sa Srbijom, jer članove Nacionalnog saveta čine devet članova Vlade, potpredsednici, ministri Vlade Srbije.

 

"Danas svaki građanin Kine zna da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji se konstantno produbljuju. Glavni cilj naše posete je da se što bolje upoznamo sa situacijom u Srbiji, i da se informišemo o mogućnosti unapređenja naše saradnje", poručuje Ju.

 

Udaljenost Kine i Srbije za nas nije problem, za nas je bitno da je Srbija privredno stabilna i sigurna zemlja, ističu gosti iz Kine.

 

Grad Guangdžou ima neverovatan privredni rast, i u našem gradu privatne kompanije su postale ozbiljan konkurent državnim kompanijama.

 

"Želimo da iskoristimo posetu Srbiji, kako bismo uvideli u kojim sve oblastima naše privatne i državne kompanije mogu pronaći partnere. Posebno smo zainteresovani za poljoprivrednu saradnju, u Guangdžou se uzgajaju i koriste ogromne količine hrane", navodi se u saopšyenju.

 

Prema oceni kineske delegacije, Srbija ima dobru klimu i plodnu zemlju za šta smo izuzetno zainteresovani, jer građani našeg grada sve više pažnje posvećuju zdravoj ishrani.

 

" Imamo želju da dalje sarađujemo sa Srbijom i njenim narodom", istao je Ju Jianše potpredsednik Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...