(KURIR TV) VUČIĆ PODNEO IZVEŠTAJ O KIM, POSLANICI GA PODRŽALI: Poručili mu da veruju da se bori na najbolji način za interese Srbije i naroda, sednica se nastavlja u utorak u 10 sati
Foto: Ana Paunković

POSEBNA SEDNICA SKUPŠTINe SRBIJE

(KURIR TV) VUČIĆ PODNEO IZVEŠTAJ O KIM, POSLANICI GA PODRŽALI: Poručili mu da veruju da se bori na najbolji način za interese Srbije i naroda, sednica se nastavlja u utorak u 10 sati

Politika -

U Skupštini Srbije danas je oko 16 časova počela posebna sednica na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji koji poslanicima predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

22.00 Vučić napustio zdanje Doma Narodna skupštine

21.31 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će sednica trajati do 22 sata, a da se nastavlja u utorak u 10 sati.

Vučić je kazao da je spreman da učestvuje u raspravi i do ponoći ako bude potrebno.

Rekao je da je došao u Skupštinu jer su ga zvali i tražili u skladu sa Poslovnikom da govori.

Želeli bi da razgovaraju sa nama o čudnim tajkunskim zahtevima, ko će da rukovodi RTS i ko će da upravlja REM.

To je kao borba sa zankovima, a to je zato što se u prirodi još nije dogodilo da znak ume da uzvrti udarac, pošto ovde neko ume da se bori i odgovori na pitanja onda neće da učestvuju, jer će to da bude kao rijaliti. Pa vi pravite rijaliti, jurite ljude tu po stepenicama.

Šta ćeš da uradiš čime se ti to ponosiš, šta radite vi ljudi? Juite nekoga, ne dam nekome da uđe u Narodnu skupštinu. To nikada nije bilo u ovoj zemlji, to se nikada nije dešavalo. Šta morate da imate u glavi da vam to padne na pamet - upitao je on.

Na Saboru smo imali dobre i važne razgovore, čini mi se da su ljudi razumeli svu ozbiljnsot, ne moramo da se usagalsimo u svemu, ali moramo da poštujemo našu Crkvu koja je sačuvala naš narod.

Nisam išao tamo da nekome solim pamet i da nekoga ubeđujem, već da odgovaram na njihova pitanja i odgovarao sam na ozbiljan način. Činilo mi se da sam uvek spreman da na bilo koje pitanje odgovorim, bio sam zbunjen bar 10ak sekundi kada sam video da nema argiumenata, to što su pitali za Anu Brnabić.

21.12 - Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da to koliko ćemo da dobijemo zavisi od nas samih i naše spremnosti da prihvatimo greške nastale u poslednjih 20 godina.

Čudno je da se o tome ćutalo i ovo je prva vlada koja izlazi pred parlament i otvoreno govori o tome.

Imate punu podršku poslaničke grupe SPS, smatramo da najbolji način štitite interese Srbije i naš narod na KiM.

Za opoziiju je važnija blokada saobraćajnica nego da dođu ovde i vode dijalog. Imaju važnija posla kao što su imali na dan jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Gde je tada bio predsednik Srbije, u Rumuniji.

Ovde je suštinsko pitanje da li mi u Srbiji svi mislimo isto po pitanju Kosova i Metohije, nažalost ne. Ono što imamo u Prištini je vrhunac političkog ludila, više niko ne razume ono što rade takozvane prištinske vlasti.

20.42 - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je Vučić u Skupštini Srbije od dela opozicije dočekan gore nego da je ulazio u hrvatski Sabor ili skupštinu u Prištini.

"Boško Obradović je organizovao zasedu na Vas da bi bacio senku i ljagu na ovu sednicu i Vas", rekao je on.

Nije vreme da se junačimo i busamo u grudi jer nemamo dece za bacanje.

"Imate nedvosmislenu podršku srpskog naroda na KiM, niste sami kao što je rekao Čedomir Jovanović. Imate podršku poslanika SNS, naših koalicionih partnera, braće iz sestara sa KiM i građana Srbije. Nemojte da potcenjujete naš narod, oni znaju šta je moguće a šta ne i šta je racionalno a šta ne", rekao je Martinović.

- Niste sami, samo napred - poručio je Martinović, na šta su poslanici aplaudirali.

20.25 - Predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kazao je da je pitanje Kosova i Metohije bitno ne samo za Srbe, već i za Mađare koji žive u Srbiji.

"Svima je evidentno kako se Vi borite za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, i mi vas u toj borbi maksimalno podržavamo kao što smo Vas podržavali i u donošenju onih mera koje nisu bile popularne, glasali smo za smanjenje penzija", rekao je on i poručio da će Mađari u Srbiji i dalje podržavati vladu i Vučića u donošenju teških odluka.

20.05 - Vučić je rekao da bi bilo koji problem u Raškoj oblasti bio rešen za 24 sata i da nema nikakve opasnosti po ustavni poredak Srbije na tom prostoru.

"Molim Bošnjake u Pazaru, Tutinu i Sjenici, Priboju, Prijepolju da ne nasedaju na trikove onih koji više ne predstavljaju nikoga i ne znače ništa, ne mogu da ugroze nikoga osim da naprave štetu Bosni i Hercegovini", poručio je on.

Podržavamo Republiku Srpsku u okviru BiH jer Srbija neće da ruši ni mir ni stabilnost na Balkanu.

19.47 - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj komentarisao je izveštaj koji je izneo Vučić, kojem je poručio da su pokušali da ga ubiju 1999. godine, jer je imao zakazano gostovanje u emisiji na RTS baš na dan kada je ta televizija bombardovana.

19.40 - Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučić je rekao da mu je mađarski premijer Viktor Orban sinoć preneo da može da računa da će svakog trenutka i na svakom mestu postavljati pitanje bržeg ulaska Srbije u EU.

Vučić je kazao da je ubistvo braće Bitići bio zločin ali da Srbija nikoga ne može da hapsi bez dokaza.

"Ne bežim od rasprave o takvim pitanjima, počinjen je zločin, ali dajte dokaze i odgovaraće onaj ko je zločin počinio. Da hapsimo samo zato što pišu novine, Srbija je previše ozbiljna da bi to radila", kazao je on.

Kazao je i da će predlog rešenja za Kosovo i Metohiju biti iznet na referendumu.

"Ako bude narod doneo odluku suprotnoj toj, istog dana ću podneti ostavku. Dok se nalazim na ovom mestu, poštovaće se volja naroda", rekao je Vučić.

19.26 - Vučić je o događajima na Saboru SPC rekao da je samo episkopu Amfilohiju kazao da mu je predsednik Crne Gore Milo Đukanović najbolji prijatelj.

"Neke vladike su se samo nasmejale, nikakve druge rasprave nije bilo", rekao je Vučić.

On je dodao da je bio jedan vladika koji je sve vreme dirigovao drugima kako da ga napadaju, ali nije precizirao koji vladika je u pitanju.

Kazao je i da je bilo vladika koji su ga kritikovali to što je Ana Brnabić premijerka zbog njene seksualne orijentacije, ali im je on odgovorio da je ona mnogo uradila za Srbiju.

19.21 - Vučić je rekao da je današnja sednica važna, ne zbog važnih odluka nego jer će narodu kazati istinu i što će moći da saznaju neke stvari.

"Da saznaju kakve su stvarne projekcije, to su radili neki od najumnijih ljudi", kazao je Vučić.

On je pojasnio šahovskim rečnikom da smo ušli u igru sa damom i topom manje i da se trudi da sakrije svoje namere da bi mogao da se u toj borbi izbori.

"Ja sam mogao danas da iznesem sve planove, mape i o svakom zaseoku i selu, ali to ne mogu i ne smem da govorim jer ne odlučujemo o svemu sami nego i druga strana, a odlučuju još više oni koji podstiču drugu stanu na sve ono na šta su ih podsticali do danas", poručio je on.

Vučić je dodao da plan nije izneo ne zato što ozbiljan plan za očuvanje interesa Srbije na Kosovu i Metohiji ne postoji.

Odnos Srba i Albanaca mora da bude neuporedivo bolji, a dodao je da očekuje da će u septembru biti predstavljen plan koji bi, kako je rekao, bio više od regionalne ekonomske zone, a za koji je potrebno da imamo dobre odnose sa Albancima.

19.00 - Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je deo opozicije koji je dočekao Vučića ispred Skupštine, a ne prisustvuje posebnoj sednici.

Prema njegovim rečima "Kosovo je podeljeno i sever nije ni Kosovo ni Srbija".

On se verbalno sukobio sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem kojem je poručio da bi ga raketom isporučio u svemir.

"Kad bih mogao da te raketom u svemir izbacim, ali i iz svemira bi te vratili", rekao je Jovanović.

"Otvorite nam perspektivu, dogovorite se sa Albancima", poručio je Jovanović i dodao da je najbitniji mir.

18.45 - Poslanici se javljaju da komentarišu izveštaj koji je izneo predsednik Vučić. Prvi je reč dobio lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Marković je kazao da je sve što Vučić radi dobro za Srbiju i dodao da će Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije sa kojom su u koaliciji glasati za izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je podneo.

Pohvalio je što Srbija ćetiri godine zaredom ima suficit u budžetu i dodao da "ni Real Madrid ne bi mogao da bude toliki šampion".

"Dajemo visoku ocenu svemuu što se radi u Srbiji", poručio je Marković i pohvalio reforme vojske i policije.

18.03 - Danas imamo samo 2 mogućnosti, jedna je normalizacija odnosa, a drugo je zamrznuti konflikt koji ne znači ništa jer Albanci mogu da ga odmrzu kada god hoće. Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer ga Albanci neće! Pitanje je dana i meseca kada će da napadnu Srbe! Normalizacija može biti u 2 slučaja, postizanje sporazuma u kojoj je Kosovo nezavisna država, a drugo je razgraničenje.Ideja o razgraničenju je propala, a vidim da su u svetu sada kao zgranuti tom idejom koja, po njima znači, da Srbi ne treba ništa da dobiju

Dok sam predsednik Srbije zalagaću se za kompromisno rešenje, ali je moguće da do tog rešenja ne dođe.

Čuvaćemo i branićemo Srbiju ako je neko napadne! Ne bude li kompomisnog rešenja, samo čekajte napad Albanaca na Srbe! Mi pogrom srpskog naroda nećemo više dozvoliti, imali smo dovoljo Oluja, Bljeska...o tome smo upoznali najviše međunarodne predstavnike.

Srbija mora i može da pobeđuje! Za mene je važno šta ćemo ostaviti iza nas.

17.04 - Čuvajući političku stabilnost, podizanjem ekonomije uvećavamo sve druge šanse čak i one da branimo nacionalne interese.

Da li mislite da je nekome lepo da razgovara sa Tačijem ili da Tači razgovara sa mnom?! To morate da radite ne zato što vam je lepo, već zato što volite svoju zemlju.Uspeli smo da pogidnemo ugled u svet i da vratimo KiM da se o tome ponovo priča. Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo. Još 2010. je sve što se tiče Kosova i Metohije bilo završeno. Moramo da nastavimo da se borimo na najbolji mogući način.

Ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo se sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, pa su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

foto: Ana Paunković

Imali smo nedavno samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, jer su oni imali podršku snažnijih od njih dvoje.

Mi smo u periodu pregora uspeli da sačuvamo mir na KiM, bio je veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih, ne računajući Olivera Ivanovića, i to posle njihovog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo ni bezbednosnih kriza.

Uspeli smo da odbijemo određene sporazume koji bi značili dramatično urušavanje srpskih državnih interesa. Uspeli smo da pomognemo i da uradimo sve da zaštitimo naše objekte od kulturno-istorijskog značaja.

Nikada više neće biti pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

foto: Ana Paunković

Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način.

Priština stvarni dijalog u ovom trenutku stvarno ne želi, a ono što je za nas važno jeste da nećemo da nastavimo dijalog ako ne ukinu takse.

Uspeli smo da od 2014 do 2018. da sprečimo tzv. Kosovo u devet organizacija, 13 država je povuklo priznanje nezavisnosti.

Suština je da smo, čini mi se, pogrešili mnogo i kada smo celi slučaj Kosova prebacili iz SB UN u EU, dali argumente nesuvislim pitanjima Međuanrdonom sudu pravde. Da li smo mogli drugacijie da reagujemo i odgovornije 17.marta 2004. - mogli smo, 1998 i 1998, mogli smo i morali da reagujemo odgovornije, a pri tom ne bežim ni od sopstvene odgovornosti, da li smo morali pametnije da se ponašamo 2008 kada je proglšena jednostrana nezavisno - morali smo mnogo bolje, više i drugačije.

Naš gubitak i kontrolisanje teritorije od strane nekih drugih je veliki gubitak i ništa od toga neće biti anulirano, važno je da svi mi ovde, pa i onih koji nema konačno priznamo šta nam se dogodilo i da priznamo da nam se dogodio težak nacionalni poraz. Nema Srbije na KiM sem suštinski u zdravstvu i školstvu i da treba da prestanemo sa obmanjivanjem javnosti.

Nama je potreban dogovor sa Albancima kako bismo krenuli napred. Nismo izgubili ništa što već nije bilo izgubljeno, već smo krenuli da vraćamo Srbiju tamo gde joj je mesto i sačuvali smo mir i bolju i snažniju srpsku ekonomiju koja je dala bolju i snažniju vojsku i policiju i čoveka koji veruje u budućnost.

foto: Ana Paunković

16.15 - Predsednik Srbije obraća se poslanicima i ministrima:

1 / 22 Foto: Ana Paunković

U sedmom veku dolaze slovenska i srpska plemena na teritoriju današnjeg KiM, od 960. do 1080. na toj teritoriji su se za prevlast borili Vizantija i različiti srpski vladari. Sprski vladari na KiM od 1800. do 1389. godine. Turci zatim do 1912. godine. Srbija vlada na KiM od 1912. zajedno sa Albancima, koji nisu bili zadovoljni, do 1999. godine. Ovalo ili onako, od Kumanovskog sporazuma upravljaju upravljaju međunarodna zajednica i Albanci i deo međunarodne zajednice koji je bio podrška stvaranju nezavisnog Kosova.

foto: Printscreen

Na KiM je 1455. živelo oko 98 odsto Srba, zatim 1871. živelo 32 odsto Albanaca, 64 odsto Srba, zatim dolaze srpsko- turski ratovi i tada najdramatičnije g gubimo broj Srba i prvih put 1899. Arbanasi predstavljaju većinu sa 48 odsto a Srbi sa 44 odsto.

Prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu, a to se dogodilo u trenutku velikog i teškog progona Srba.

Imali smo loše odluke komunističkih vlasti, ali smo imali i loše odluke pedesetih i šezdesetih godina.

Ukoliko mi sebe ne promenimo, biće nas 2100 godine dvostruko manje na Zapadnom Balkanu nego Albanaca. Dva različita scenarija su moguća, a i o tome ću govoriti kasnije, jedan je normalizacija odnosa sa Albancima, a drugi je zamrznut konflikt, koji bi bio katastrofalan i nikako nam ne odgovara.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U rezoluciji 1244 ima i dobrih stvari i loših po nas, a te loše mi nismo ni gledali.

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma. Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite.

1 / 9 Foto: Printscreen

16.06 - Predsednica Skupštine Maja Gojković otvorila je posebnu sednicu parlamenta, kojoj prisustvuje 156 poslanika.

15.53 - Predsednika aplauzom dočekali u holu Skupštine! Dveri su čekale Vučića ispred zgrade i u svom maniru uzvikivali dok je predsednik ulazio u Skupštinu.

Nekoliko minuta kasnije stigla je i premijerka Brnabić.

15. 50 - Na sednicu je stigao i lider radikala Vojislav Šešelj.

15.45 - U Skupštinu je uoči posebne sednice stigao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

15:25 - Sednici će prisustvovati i predstavnici Srpske liste, koji su upravo ušli u zgradu Doma Narodne skupštine, a stigao je i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Sednici će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track