NAORUŽANI DO ZUBA I SA DUGIM CEVIMA DIVLJAJU PO SRPSKOM SEVERU

UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA, UHAPŠENO 23: Povlačenje specijalaca u toku! U Zubinom Potoku pretukli 100 Srba, demolirali kafanu! Šok-bombe, polupana kola, pucnji! Mig 29 nadleće Pazar, iz kasarne u Kraljevu izašla kolona oklopnih vozila KURIR TV

Politika -

Rano jutros specijalne kosovske snage ROSU u tri kolone i naoružane dugim cevima do zuba sprovele su upad na sever Kosmeta i hapšenja u 4 srpske opštine i sledećim mestima - Severna Mitrovica, Rudare, Zubin Potok i Leposavić

KOSOVSKA MITROVICA - U Severnoj Mitrovici jutros u 6.10 časova oglasile su se sirene povodom upada specijalnih albanskih snaga ROSU na sever Kosmeta. Specijalci ROSU u tri kolone i naoružani dugim cevima rano jutros prvo su uhapsili najmanje 6 Srba, pripadnika kosovske policije, a potom je stigla vest, koju je u Skupštini potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da su u današnjoj akciji dosad uhapšena čak 23 pripadnika srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Na srpskom severu Kosova od jutros se odvija prava drama, a u Severnoj Mitrovici narod je zbunjen i uplašen izašao na ulice. Uz jezivi zvuk sirena Srbi su se okupili u samom centru, kod spomenika knezu Lazaru. Sa njima su i predstavnici Srpske liste koji su ostali u Mitrovici i nisu juče prisustvovali sednici Skupštine Srbije o Kosmetu.

1 / 13 Foto: AP

Prava drama odvijala se i u Zubinom Potoku, gde su specijalci ROSU hapsili, pucali, bacali šok-bombe, tukli, lomili, maltretirali Srbe i upadali im u kuće. U jutrašnjoj pucnjavi u tom mestu ranjeno je dvoje Srba, a uhapšeno petoro.

foto: Printscreen

19.20 Mandić: Solidarni i jedinstveni u ovom trenutku

Predsednik opozicione crnogorske Nove srpske demokratije i jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je, povodom jutrošnjih događaja na Severu Kosova i Metohije i upada specijalnih jedinica ROSU u srpske sredine, da je u ovom trenutku najvažnija solidarnost i jedinstvenost srpskog naroda u odbrani "one vrednosti koja nas čini narodom".

"Nema tu mnogo filozofije, najveće i najteže bitke dobijali smo samo kad smo bili jedinstveni, a ta potreba za slogom je sad najpotrebnija, kad je još jednom ugrožen srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini", poručio je Mandić, saopštio je Demokratski front.

Kako je rekao, u momentu kada je plan da se srpski narod zbriše sa njegovih vekovnih ognjišta, "nama treba da bude vrhovni cilj da po svaku cenu sačuvamo naš narod i svetinje".

19.05 Torkunov: Izrazili smo solidarnost s pozicijom predsednika

Rektor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa (MGIMO) Anatolij Torkunov izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se danas sastao, spreman da donese odluke koje će doprineti rešavanju kosovskog pitanja.

"Kratko nam je ispričao šta se desilo (upad ROSU na sever KiM), a mi smo izrazili solidarnost sa pozicijom predsednika", rekao je Torkunov novinarima pre nego što je održao predavanje na Pravnom fakultetu.

17.50 Završena rasprava u Skupštini

Skupština Srbije završila je danas dvodnevnu raspravu o izveštaju o Kosovu i Metohiji, koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Skupštine Maja Gojković zaključila je pretres, nakon čega su poslanici glasali i usvojili izveštaj o KiM sa 145 glasa. Protiv je bilo četvoro poslanika, uzdržanih nije bilo, a 13 poslanika nije glasalo.

17.35 Zamenik direktora KBC-a: Četiri osobe povređene u Zubinom potoku

Zlatan Elek, zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, u izjavi za KoSSev, saopštio je da su trenutno četiri pacijenta koja su zadobila telesne povrede u Zubinom Potoku zbrinuta u ovom zdravstvenom centru.

"Dva pacijenta, dovežena u prepodnevnim satima, smeštena su na odeljenje ortopedije i radi se o povredama donjih ekstremiteta, dok je kod druge dvojice reč o težim telesnim povredama, povredama glave. Jedno lice je ruski državljanin, član UNMIK administracije, a drugo lice je gluvonemo i obojica su smeštena na odeljenje intenzivne nege sa teškim povredama glave", izjavio je Elek.

Stanje povređenih trenutno je stabilno, poručio je.

16.15 "Dvoglavi orao i automatska puška"

U prištinskim medijima pojavio se još jedna snimak na kome se vidi pripadnik specijalnih jednica kosovske policije kako pokazuje simbol dvoglavog orla, koji se doživljava kao simbol Velike Albanije. Snimak je nastao tokom akcije specijalnih jednica ROSU na severu Kosova.

15.33 Vučić: Uhapšeno 28 ljudi

Predsednik Srbije naveo je da je prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

"Od tih 19 policajaca, sedam su Albanci i jedan Bošnjak, a ostalo Srbi. Svi uhapšeni građani su Srbi iz Zubinog potoka, koji su se suprotstavilli hapšenjima", naveo je Vučić.

14.30 - Frapantan snimak sa Kosova, pogledajte kako Albanci na srpskom brutalno psuju i vređaju ruskog zvaničnika Unmika kog su jutros zverski pretukli samo zato što je sa Srbima u MItrovici razgovarao na srpskom?!

14.00 - Puna borbena gotovost po naredbi vrhovnog komandanta oružanih snaga Srbije.

13.34 - Pogledajte frapantno divljanje ROSU specijalaca danas u Zubinom Potoku?! Pretukli su 100 Srba, demolirali kafanu! Odjekivale su šok-bombe, polupana kola, pucnji... Tukli čak i starce...

13.16 - Unmik: Ruski državljanin je u bolnici i ima povrede. Misija UN na Kosovu saopštila je danas da se ruski državljanin, kojeg su privele kosovske specijalne policijske snag tokom jutrošnje operacije, nalazi u bolnici.

"Ruski državaljnin se nalazi u bolnici i ima povrede", saopštio je Unmik za rusku agenciju Tass. Ruska agencija RIA prenosi i izveštaje prištinskih medija da se on nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su ga predstavnici Unmika posetili.

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Skupštini Srbije da postoje informacije da je pretučen i priveden i jedan ruski državljanin na KiM, Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK administracije.

12.55 - Vučić: Povlače se specijalne snage sa severa Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da su specijalne kosovske snage počele da se povlače sa severa Kosova.

On je u Skupštini Srbije rekao da je ključna stvar zbog koje je počelo povlačenje reagovanje međunarodne zajednice koja je rekla da je došlo do prekoračenje sile.

Vučić je pre toga saopštio da su velike sile reagovale da su rekle da postupanje policije nema veze sa borbom protiv kriminala već prekoračenjem mera.

12.30 - Pogledajte divljanje ROSU u Zubinom Potoku i rušenje srpskih barikada.

12.22 - Zapad je danas prvi put reagovao na akciju Prištine i divljanje specijalaca ROSU na srpskom severu rečima da se dogodila prekomerna sila i da akcija hapšenja nije bila ni u kakvoj vezi sa borbom protiv korupcije.

12.15 - Pogledajte kako ROSU hapsi i sprovodi Srbe na saslušanje.

12.00 - ROSU se povukla iz Zubinog Potoka. Specijalci ROSU se posle divljanja povukli iz Zubinog Potoka i sa oklopnim vozilima krenuli put Gazivoda.

11.48 - Ranjeni u Zubinom potoku dovezeni u bolnicu u Mitrovici. Dve osobe ranjene u Zubinom potoku prilikom akcije specijalnih jedinica kosovske policije dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Oni se trenutno nalaze na prijemnom hirurškom odeljenju KBC i u toku je dijagnostikovanje, kako bi se utvrdilo o kakvim povredama je reč, rekao je Elek. Više informacija znaće se nakon pregleda, a u KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povređena u Zubinom potoku.

Obraćanje predsednika Vučića građanima pratite uživo na Kuriru.rs

10.40 - Obraćanje predsednika Vučića u Skupštini Srbije poslanicima i građanima u kojem je naveo da je situacija teška, da se u ovom trenutku dešavaju premlaćivanja Srba i upadi u njihove kuće u Zubinom potoku, da su dosad uhapšena 23 pripadnika srpske i bošnjačke nacionalnosti.

10.40 - Vučić: Pucali na Srbe, uhapsili i ruskog državljanina. Predsednik je kazao da posedujemo dokaze da su ROSU pucale na Srbe u Zubinom Potoku. Narod je uznemireniji nego ikada, rekao je Vučić i dodao da je tokom akcije ROSU uhapšen i ruski državljanin, radnik Unmika, koji je sa Srbima razgovarao na srpskom.

10.30 - Pogledajte divljanje ROSU i hapšenje Srba na severu Kosmeta.

10.27 - KASARNA U KRALJEVU: Primećena aktivnost oklopnih vozila. U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena je aktivnost oklopnih vozila. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je jutros stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

10.20 - Dramatična situacija u Zubinom Potoku, specijalci ROSU idu peške putem pucaju, bacaju šok-bombe i ruše srpske barikade. Stanovništvo u strahu. ROSU dosad ispalila više od 200 metaka, ranjeno dvoje Srba.

10.11 - Završena sednica državnog vrha odnosno Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić stigao u Skupštinu, očekujemo obraćanje predsednika iz Skupštine u 10.30 časova.

09.30 - Ranjeno dvoje Srba u pucnjavi u Zubinom Potoku, ROSU srpske barikade razbija šok-bombama, ispaljeno 200 metaka. Pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova. Jedna osoba, I.M., je uhapšena. Oko 6.20 jutros došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i ROSU, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga, na lice mesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koiju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Pripadnici ROSU idu pešice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obe strane i bacaju šok bombe. Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad.

09.15 - U toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, državni vrh na okupu. Obraćanje predsednika Vučića iz Skupštine Srbije poslanicima i građanima zakazano je za 10.30 časova.

Nezvanično, primećeno je kretanje naše vojske i policije koja je od jutros stavljena u stanje pune borbene gotovosti.

09.10 - ROSU probila barikadu u srpskom selu Zupče kod Zubinog Potoka, ali tu nije stala. Šok bombama probija srpske barikade na svim mestima.

08.47 - Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros na vest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

08.33 - Poslušajte jezivi zvuk sirena u Severnoj Mitrovici, koji odjekuje jutros od 6 sati. Atmosfera je napet, narod je uplašen i okuplja se u centru, kod spomenika knezu Lazaru.

08.25 - Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokušavaju da uđu u to mesto, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da ekstremisti, presvučeni u policijske uniforme ROSU, u Zubinom Potoku napadaju nedužno i nenaoružano stanovništvo, ocenivši situaciju krajnje ozbiljnom i dramatičnom.

08.35 - ROSU jutros do 8.30 uhapsila 13 Srba pripadnika kosovske policije.

08.04 - Srbi podigli vatrenu barikadu u Varagama kod Zubinog Potoka. Srbi su na tom mestu zapalili gume kako bi sprečili kosovske policajce da odvedu uhapšene.

foto: Kurir

07.49 - Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu. Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu.

07.45 - Napeto u Severnoj Mitrovici, narod na ulicama

1 / 2 Foto: Kurir

07.30 - Đurić: Cilj akcije ROSU zastrašivanje i izazivanje panike. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su jedinice ROSU jutros upale na sever KiM na teritoriju sve četiri opštine sa ciljem za zastraše Srbe i izazovu paniku, dodajući da raspolaže informacijama da je nekoliko Srba uhapšeno.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

7.10 - Predsednik Vučić naredio stanje pune borbene gotovosti svih jedinica Vojske Srbije, u punoj borbenoj gotovosti i sve jedinice MUP Srbije.

6.10 - Upad albanskih specijalaca ROSU naoružanih do zuba i dugim cevima na sever Kosmeta. Uhapšeno najmanje 6 Srba pripadnika kosovske policije. Oglasile se sirene u Severnoj Mitrovici, narod zbunjen i uplašen, okuplja se u centru grada u atmosferi izuzetne napetosti.

Kako Kurir saznaje na licu mesta, rano jutros specijalne kosovske snage ROSU naoružane do zuba sprovele su upad na sever Kosmeta i hapšenja u čak 4 opštine i sledećim mestima - Severna Mitrovica, Rudare, Zubin Potok i Leposavić.

Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sever, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. U stanju pune borbene gotovosti su i jedinice MUP Srbije.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, bilo je i pucnjave u Zubinom Potoku, a Srbi se trenutno okupljaju oko spomenika knezu Lazaru u centru Mitrovice. Sirene koje se još čuju uznemirile su građane, atmnosfera je napeta a narod je uplašen.

(Kurir.rs/Z.Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja