KURIR PREDSEDNIK U SKUPŠTINI PRED POSLANICIMA Vučić: Srbi su hapšeni kao zveri, imamo dokaze da su Albanci pucali na Srbe! Nećemo dozvoliti novu Oluju! Javili su mi da su zapadne sile reagovale na akciju ROSU u Zubinom Potoku
Foto: Printscreen

posle upada rosu

KURIR PREDSEDNIK U SKUPŠTINI PRED POSLANICIMA Vučić: Srbi su hapšeni kao zveri, imamo dokaze da su Albanci pucali na Srbe! Nećemo dozvoliti novu Oluju! Javili su mi da su zapadne sile reagovale na akciju ROSU u Zubinom Potoku

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas u10.30 časova poslanicima u Skupštini i obavestio ih o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Nakon toga nastavljena je posebna sednica na kojoj se razmatra izveštaj o Kosovu i Metohiji.

15.18 - Predsednik Srbije naveo je da je prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

"Od tih 19 policajaca, sedam su Albanci i jedan Bošnjak, a ostalo Srbi. Svi uhapšeni građani su Srbi iz Zubinog potoka, koji su se suprotstavilli hapšenjima", naveo je Vučić.

14.56 - Predsednik Srbije rekao je i da alternativa pregovorima ne postoji, i da je "bolje 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan ratovati".

14.07 - Predsednik je ponovio da Srbija ne odustaje od EU, uprkos licimerju. Kazao je i da je Unija najvažniji trgovinski partner Srbije, i da se mora razmišljati o budućnosti.

13.25 - Vučić je potvrdio u Skupštini da se prema poslednjim informacijama u južnoj Kosovskoj Mitrovici nalazi 19 Srba, Bošnjaka i Albanaca.

12.57 - Vučić je odgovarajući na pitanje poslanika rekao da nikada neće priznati Kosovo, dok je Čanku rekao da Albanci nikada nisu bili spremni na suštinski kompromis. Rekao je i da je skeptičan prema "Rambujeu 2".

"Ovo što se danas dogodilo, imaće posledice. To nije bilo pa prošlo. Sada se najmanje jedna velika sila, Rusija, uključila u to, što zbog svog državljanina, što zbog čitavog događaja", rekao je Vučić.

Kako je kazao, "i ono što nam bude ponuđeno, biće veoma malo i nedovoljno, i nećemo ni na koji način moći da kažemo da to ispunjava naše minimalne interese".

12.22 - Upravo mi je stigla informacija da su velike zapadne sile reagovale na akciju ROSU u Zubinom Potoku i rekle da to nema veze sa borbom protiv korupcije, već da je to prekoračivanje mera, rekao je predsednik Vučić poslanicima u Skupštini.

Predsednik je rekao da su već upozorili da albanske snage pripremaju hapšenje pod izbogovor borbe protiv kriminala i da će to doneti ogroman strah kod srpskog naroda.

"Jutros pre 6 časova je krenula ta operacija i do sada su upali na teritoriju severa KiM sa 73 vozila i još 50 vozila u južnoj Mitrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin potok. Do sada imamo povrđeno hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji 3 opštine Zubin Potok, Kosovoska Mitrovica i Leposavić", rekao je Vučić i dodao da je najpre do sukoba došlo u mestu Varage i u klisuri su probili tri barikade albanski specijalci.

On je rekao da ima dokaze da Albanci pucaju na Srbe, ali da Srbi nisu imali nikakvo oružje!

foto: Pritnscreen

"U toku je premlaćivanje Srba u Zubinom Potoku, upadaju u kuće, sve lome. Nije bilo žrtava. Ja sam stupio u kontakt sa briselskom administracijom, upoznali smo ih sa situacijom i oni su nam saopštili da je u toku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Naravno oni će uhapsiti još 5 policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo kao da je ta policijska akcija protiv kriminala, a cilj je zapravo da se zaplaše Srbi. Po prvi put sam osetio dozu uznemirenosti i bojazan da ovakve akcije mogu da se nastave. Postoji informacija da je pretučen i priveden jedan ruski državljanih Mihail, radnik UMNIK administracije i o tome smo obavestili i Rusiju", rekao je Vučić.

"Mi smo jutros stupili u kontakt sa predstavnicima NATO-a, od kojih smo dobili obaveštenje da se oni ne mešaju u to. Nama je NATO saopštio da je današnja akcija borba protiv korupcije i kriminala, i to je sve što su mogli da nam kažu i pozivali nas da se umirimo i razumemo da je u pitanju akcija borbe protiv korupcije. Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemerju reč i jutros sam naredio punu borbenu gotovost i naša vojska ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na KiM zaštitiće naš narod. Svesni smo svega što se zbiva i nastavićemo da radimo na očuvanju mira i stabilnosti", rekao je Vučić i ponovio da nećemo dozvoliti novu Oluju.

foto: Printscreen

Borićemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bićemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljih napada na srpski narod, Srbija će pobediti!

Posle obraćanja predsednika, Skupština Srbije nastavila je sednicu na čijem dnevnom redu je razmatranje izveštaja o Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, Vučić je jutros pokrenuo intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu.

U Severnoj Mitrovici jutros u 6.10 časova oglasile su se sirene povodom upada specijalnih albanskih snaga ROSU na sever Kosmeta. Specijalci ROSU u tri kolone i naoružani dugim cevima uhapsili su jutros najmanje 6 Srba, pripadnika kosovske policije, a potom je stigla vest da je dosad uhapšeno 13 Srba.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track