SAMO DVE STRANKE U SRBIJI RADE NEŠTO KONKRETNO ZA GRAĐANE! Dragan Marković Markoni: Stvari u Srbiji dolaze na svoje mesto!
Foto: Dado Đilas

osvrt

SAMO DVE STRANKE U SRBIJI RADE NEŠTO KONKRETNO ZA GRAĐANE! Dragan Marković Markoni: Stvari u Srbiji dolaze na svoje mesto!

Politika -

Markoni je rekao da se definitivno može konstatovati dobar predznak za budućnost naše zemlje

Dragan Marković - Markoni, bivši državni sekretar MUP - a Srbije i zamenik direktora BIA u autorskom tekstu koji je napisao osvrnuo se na takozvani "Švajcarski model" koji je ovih dana i ozvaničio ministar finansija Siniša Mali posle razgovora sa delegacijom MMF-a, i rekao da stvari u Srbiji polako dolaze na svoje mesto, kao i da je to dobar predznak za budućnost naše zemlje i njenih stanovnika.

Autorski tekst zamenika direktora BIA vam prenosimo u celosti:

U poslednje vreme, kada se državni vrh Srbije svojski zalaže za bolji standard najstarijih žitelja naše zemlje i kada pokušava da obezbedi i usvoji način za povećanje penzija, gde se sve više pominje takozvani “Švajcarski model”, što je ovih dana ozvaničio svojom izjavom u vladi, posle razgovora sa delegacijom MMF-a i ministar finansija Siniša Mali, definitivno se može konstatovati da jedna za drugom, iako polako, stvari dolaze na svoje mesto. To je dobar predznak za budućnost naše zemlje i njenih stanovnika.

U Srbiji se, ma koliko da sigurno ima i drugih mišljenja, poslednjih godina jedino se po svom delovanju i aktivnostima koje donose rezultat, prepoznaju samo dve političke organizacije – partije koje jedino rade nesto konkretno za građane. To su Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima i koja kao vladajuća partija gradi mostove, puteve i železnice, otvara fabrike i nova radna mesta, ali i Partija udruženih penzionera Srbije (PUPS) koja je pokrenula ponovni razvoj zadruga i zadrugarstva u Srbiji, obnovu sela i poljoprivrede i stočarstva, a samim tim zaposljavanje svih kategorija stanovnistva.

PUPS, što je jedna od poslednjih i vrlo kvalitetnih i uspešnoh akcija uspeo je da omoguci i obezbedi zadrugama i njenim članovima bespovratna sredstva za unapredjenje sopstvenog rada, a poslednje što je uradilo rukovodstvo ove partije na čelu sa Milanom Krkobaićem u nizu pomoci zadrugarima je omogucavanje i beskamatnih kredita kod Banke postanske stedionice. Ovakav pristup rukovodstva obe partije govori da postoji briga o našim gradjanima. Ono što PUPS i Milan Krkobabic preuzimaju vidi se na delu – to je briga ne samo o penzionerima, već i o radnicima i seljacima i smatram da bi što pre trebalo da se "rekonstruise " i ime i sastav ove brojčano veoma jake partije. kako bi se privukli i mladi i svi sposobni za privredjivanje, a što bi svakako značajno podržalo koncept razvoja i delovanja ove partijske i političke organizacije.

U najkraćem, jasno je da PUPS sa ovim sto trenutno uspešno radi, i što je činio u dužem periodu prethodnih godina, kvalitetno preuzima posao sindikata koji su definitivno razudjeni ili čak, što je slučaj sa pojedinim sindikalnim organizacijamati koje sem rukovodstva gotovo i da nemaju clanova, polako nestaju s scene i, svakako, gube onu izvornu ulogu i značaj.

Bio sam u proteklim godinama, a i sada sam protiv neokapitalizma, kada su u našoj Srbiji mnogi pojedinci za male količine novca kupovili fabrike, firme i preduzeća ili zemlju i sve to uspeli da upropaste, tako da je nestalo sve što je vredelo i valjalo. Na drugoj strani skoro beznačajna manjina krenula je, posle takvih kupovina, u neke nove poslove i prihodovala, a da pritom nije vođeno racuna o radničkoj klasi. Tako se i dogodilo da su direktno proizvođači (radnici) radili za male licne dohotke.

Kroz partijsko delovanje treba se zalagati za izmenu postojećih zakona kojiem bi se omogucilo da radnici u privatnom sektoru imaju pravo na zaradu i platu u visini republickog proseka. Istovremeno treba ozbiljni razmišljati o odrzavanju referenduma da li možda u proizvodnim pogonima – što je na zapadu i u razvijenim zemljama često pravilo, da treba raditi kada je proces takav i neophodno, subotom ili nedeljom, sem naravno dezurnih sluzbi. Na taj nacin bi se omogucilo da radnici ostvare iste uslove i prava, samim tim i kvalitetne zarade, kao sto je u vecini evropskih drzava.

Isto tako treba da se dobrom ekonomskom analizom pronađe modus za poboljšanje standarda svih građana – pronaći izvore novčanih sredstava kojim bi se omogućile veće plate prosvetnim radnicima, glumcima, carinicima, novinarima, lekarima i zaposlenima u poreskim, inspekcijskim i svim drugim organima. Na taj način bio bi stimulisan svako iz oblasti stvaralaštva, ali i kontrole rada u našoj zemlji.

Takođe mislim da treba doneti dobar Zakon o poreklu imovine koji bi sprečio mnoge negativne pojave u drustvu i zalagati se za efikasnije funkcionisanje “elektronske drzave” i odgovornost na svim nivoima. A posebno i najozbiljnije treba se pozabaviti izmenama pojedinih zakona i na taj način omogućiti učlanjenje u Partiju udruženih penzionera Srbije, ili nekog drugog imena koje bi sadržalo i radnike i seljake u svom nazivu, i bivše i penzionisane pripadnike MUP-a, BIA, Vojske Srbije i drugih snaga bezbednosti koji sigurno mogu mnogo doprineti i aktivnostima i kvalitetnim rezultatima ove političke organizacije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track