Neosnovan predlog tužilaštva u Prištini

OSLOBOĐENI SRBI SA KOSMETA: Šestorica puštena da se brane sa slobode (KURIR TV)

Politika -

Srbi su optužili specijalne jedinice kosovske policije za "prekomernu upotrebu sile", navodeći da su ih "tukli nakon što su bili vezani"

Šestorica Srba koji su juče uhapšeni u Zubinom Potoku u brutalnoj akciji albanske ROSU pod optužbom da su "ometali pravdu", odnosno da su podigli barikade, večeras su pušteni iz pritvora u Kosvskoj Mitrovici da se brane sa slobode.

Kako se navodi, oni su oslobođeni pošto je sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, odeljenja u Zubinom Potoku, Ljiljana Stevanović, odbila zahtev kosovskog tužilaštva da im odredi pritvor, preneo je Radio kontakt plus.

Sudija je ocenila da ne postoji dovoljno dokaza tužilaštva da se Srbima produži pritvor, koji im je, inače, određen zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Oslobođeni su Predrag, Tomislav, Marko i Ivica Milovanović, kao i Miloš Orlović i Dejan Dimović, srpski član osoblja UN.

foto: Kurir/Z.Šaponjić

Trojica Srba - Marko i Ivica Milovanović i Miloš Orlović, primljeni su tokom večeri u KBC u Severnoj Mitrovici zbog povreda koje su dobili tokom policijske akcije kosovskih specijalaca u Zubinom Potoku.

Očekuje se da će i ostala trojica Srba zatražiti lekarsku pomoć

Predlog Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici za određivanje pritvora šestorici Srba koji su uhapšeni u akciji kosovske policije u Zubinom Potoku, odbijen je kao neosnovan, preneo je portal Kossev.

Kako navodi taj portal, sva šestorica saslušanih imali su vidne povrede po licu i negirala su da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Oni su optužili specijalne jedinice kosovske policije za "prekomernu upotrebu sile", navodeći da su ih "tukli nakon što su bili vezani", piše Kossev.

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici predložilo je Osnovnom sudu u Mitrovici meru određivanja pritvora za šestoricu Srba, koji se sumnjiče da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

U predlogu za određivanje pritvora je navedeno da su okrivljena lica oko 9 časova ujutru upotrebom fizičke sile, u selu Varage, onemogućila kretanje službenih vozila kosovske policije.

Uhapšeni su naveli da su ih specijalne jedinice kosovske policije uhapsile u kućnom dvorištu koje se nalazilo na 150 do 200 metara od magistralnog puta i da ih ni koji način nisu ometali u obavljanju njihovih dužnosti.

Kako su izjavili, pripadnici policije su "upali u dvorište sa uperenim puškama i vikali na njih na albanskom jeziku", a nakon što su legli na zemlju, navode da su ih pripadnici policije "vezali lisicama i počeli da tuku".

Naveli su, kako piše Kossev, i da su osim njih fizički napali i dve ženske osobe koje su bile prisutne u dvorištu imanja.

Među uhapšenima je bio i jedan član lokalnog osoblja Unmika, Dejan Dimović, koji je naveo da je tog dana na terenu bio u sklopu svojih zaduženja, te da je "na tri jezika poručio pripadnicima policije da je član UN osoblja i pokazao legitimaciju".

Kako je izjavio, policajci su mu rekli da "legne na tlo, nakon čega su mu uzeli legitimaciju iz ruke i počeli da ga tuku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track