BRNABIĆEVA UGOSTILA PREMIJERA BETELA, A ON PORUČIO: Uveren sam u evropsku budućnost Srbije, do koje će uskoro doći (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

luksemburžanin u beogradu

BRNABIĆEVA UGOSTILA PREMIJERA BETELA, A ON PORUČIO: Uveren sam u evropsku budućnost Srbije, do koje će uskoro doći (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu s premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji, Sastanak tet-a-tet počeo je posle svečanog dočeka organizovanog ispred Palete Srbija uz prisustvo počasne garde i intorniranja himni.

Po završetku tog susreta, održan je plenarni sastanka delegacija Luksemburga i Srbije, u kojoj će biti i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Teme razgovora su bilateralna saradnja, proces evropskih integracija Srbije, situacija u regionu, Kosovo i Metohija i ekonomska saradnja i digitalizacija.

Po dolasku u Beograd, Betel se sinoć sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada je ocenjeno da su odnosi dve zemlje na uzlaznoj liniji i da su bilateralne veze na političkom, kulturnom i ekonomskom planu izvanredne.

Betel je poručio da je uveren u evropsku budućnost Srbije, do koje, kako kaže, smatra da će uskoro doći.

Vučić je rekao da visoko ceni podršku Lukseburga evropskim integracijama Srbije. Ukazao je da je Betel prijatelj Srbije koji želi uvek da sasluša druge i uvek može da na najmudriji način podeli savete onima koji su na evropskom putu.

Nakon razgovora i izjava za medije, obišli su i Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije - ICT Hub u Beogradu.

Premijeri ICT Hub u Beogradu

Premijerka Brnabić i premijer Luksemburga Gzavije Betel, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, obišli su danas Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije - ICT Hub u Beogradu. Oni su razgovarali sa mladim inženjerima, osnivačima haba, koji su im predstavili način na koji centar funkcioniše, kako se razvijao, ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i BiH.

Inženjeri su im ispričali da su razvijali centar tako što su doveli strane stručnjake u Beograd, razvijali i specifični "know how" koji je različit od Silicijumske doline, ali primeren ovom delu Evrope.

Premijera Luksembruga najviše su interesovali projekti na kojima rade, a imao je priliku da vidi i 3D štampač na kome su za njega i predsednicu vlade napravljene figurice. On je izrazio zadovoljstvo što je posetio ICT hub i pozvao ih da posete njegovu zemlju.

Betel: Samit u Parizu neće biti propuštena prilika

Premijer Luksemburga Gzavije Betel ocenio je da predstojeći sastanak u Parizu neće biti propuštena prilika da se razgovara o svim problemima kako bi se pokrenuo dijalog Brograda i Prištine.

"Ne može se doneti unilateralna odluka ili rešenje. Rešenje će biti ono koje će se zajednički doneti i neće biti greška jedne ili druge strane, već će zajednički moći da se dođe do deblokade situacije", rekao je Betel na konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Evropa sebi ne može da dozvoli zamrznuti konflikt na Balkanu koji će trajati dve ili više decenija, rekao je Betel.

"Budućim generacijama dugujemo rešenje koje će biti doneto uz poštovanje i jedne i druge strane", kazao je Betel. Ponovio je da takse koje je uvela Prišina na srpsku robu ne poboljšavaju situaciju i naglasio da te sankcije štete i jednom i drugom narodu.

Betel je ocenio da će sastanak u julu u Parizu, do koga dolazi posle samita u Berlinu održanog krajem aprila na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, biti prilika za dijalog. "Najveći problem u politici je taj što svi pričaju jedni pored drugih, a ne jedni s drugima", kazao je Betel i dodao da će pariski skup biti prilika da se razmene stavovi i razgovara međusobno da bi se našlo rešenje, Brnabić je komentarišući isto pitanje rekla da ne razume kako neko može da prihvati sporazum i posle šest godina kaže neću ga primeniti.

"Šta sada kaže Brisel? Moje pitanje je za kuda idemo, čemu ovo vodi", kazala je premijerka i dodala da nije sigurna ni da Brisel to zna.

Dodala da je plaše izjave iz Prištine i njihova logika šta žele tim više kada se uzme u obzir da je ekonomska saradnja postojala i u najtežim trenucima odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić je ponovila da Srbija samo želi mir, stabilnost i predvidivost i ocenila da je situacija gubitnička "loše-loše" za obe strane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja