SRBI NE VERUJU U ZVANIČNE VERZIJE SMRTI MILOŠEVIĆA I ĐINĐIĆA: Ovo su šokantni rezultati najnovijih straživanja
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

teorijE zavere

SRBI NE VERUJU U ZVANIČNE VERZIJE SMRTI MILOŠEVIĆA I ĐINĐIĆA: Ovo su šokantni rezultati najnovijih straživanja

Politika -

BEOGRAD - Više od polovine građana Srbije veruje da Slobodan Milošević i Zoran Đinđić nisu umrli na način na koji je to predstavljeno javnosti a 70 odsto smatra da su pojedini virusi namerno izazvani kako bi ugrozili živote pripadnika određenih naroda ili grupa, pokazuje istraživanje "Vrednosni prediktori verovanja u teorije zavere u Srbiji" koje je sproveo Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo i da polovina ispitanika smatra da je prikriveni cilj Jugoslavije bio da se uništi Srbija kao i da postoji svetska zavera protiv Srba i Srbije.

Oko 40 odsto građana veruje da moćne države kriju istinu o vanzemaljcima a skoro isti procenat smatra, da Amerikanci preko HAARP tehnologije utiču na vremenske prilike u Srbiji i svetu.

Rezultati pokazuju i da što su ispitanici konzervativniji, etnocentričniji, autoritarniji i otuđeniji od politike, pokazuju znatno veću sklonost ka verovanju u teorije zavere. Istraživanje je sprovedeno tokom aprila i maja i u njemu je učestvovalo 1.150 ispitanika.

(Kurir.rs/Beta/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track