DRAMATIČNO! PATRIJARH IRINEJ PREŽIVEO BOMBE U SIRIJI: Izraelci granatirali Damask
Foto: AP, Zorana Jevtić

10 LJUDI POGINULO JE U NAPADU

DRAMATIČNO! PATRIJARH IRINEJ PREŽIVEO BOMBE U SIRIJI: Izraelci granatirali Damask

Politika -

Poglavar SPC, mitropolit Amfilohije i episkop Jovan bili su u poseti ovoj zemlji kada se dogodio iznenadni napad. Delegacija SPC je nepovređena, svi su dobro, poručio je Milan Vijatović, otpravnik poslova u ambasadi u Damasku

Patrijarh, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan i ostali članovi delegacije SPC nisu, srećom, povređeni u raketnom napadu u Siriji, gde borave u višednevnoj poseti. Oni se osećaju dobro, potvrđeno je u Ambasadi Srbije u Damasku, u čijoj blizini su se čule velike eksplozije posle raketiranja izraelske vojske.

foto: AP

Među žrtvama, kako je navedeno, nema državljana Srbije.

- Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, kao i ostali članovi delegacije SPC, nepovređeni su, svi su dobro - poručio je otpravnik poslova ambasade Srbije u Siriji Milan Vijatović.

Velika delegacija

U pratnji patrijarha, uz mitropolita Amfilohija i episkopa Jovana, nalaze se i arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić. Oni su do 8. juna u zvaničnoj poseti antiohijskom patrijarhu i svega istoka Jovanu Desetom i Antiohijskoj patrijaršiji. Delegaciji je, inače, priređen srdačan doček u subotu, dan pre raketnog napada.

U SPC kažu da je patrijarh dobro i da nije stradao niko iz srpske delegacije.

- Hvala bogu da su živi, da su svi dobro i da nisu povređeni - kazao je za Kurir vladika mileševski Atanasije Rakita.

Stradali Sirijci

Prvojerarsi SPC i Antiohijske patrijaršije su juče u Sabornom hramu časnog krsta u Damasku služili liturgiju.

Inače, tri sirijska vojnika su poginula u napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga i raketiranju Sirije. Izrael je, naime, napao sirijsku vojsku u noći između subote i nedelje u cilju odmazde zbog dva projektila koja su pala na njihovu teritoriju, a za koje Izraelci tvrde da su ispaljeni iz Sirije.

foto: Privatna arhiva
Orhan Dragaš TO JE RIZIČNO PUTOVANJE

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je Sirija bezbednosno najugroženija teritorija na svetu jer rat u toj zemlji i dalje traje, zbog čega većina država upozorava svoje građane da tamo ne putuju:

- Putovanje visoke delegacije SPC u Siriju je izuzetno rizično. Najvažnije je da su bezbedni i da nema povređenih u najnovijem napadu. Nadamo se da će tako biti do kraja njihove posete pravoslavnoj crkvi u toj zemlji.

foto: Privatna arhiva
Uzvratna poseta OBILAZAK MANASTIRA I SELA

Patrijarh Irinej i delegacija SPC tokom posete Siriji obilazi istorijske četvrti glavnog grada Damaska, manastir Sidnaju severno od prestonice, kao i nekoliko sela u dolini hrišćana u blizini Homsa i manastir Svetog Belmana na sirijskoj obali. To je inače, uzvratna poseta patrijarhu Jovanu, koji je patrijarha srpskog Irineja i SPC posetio prošle godine.

Kurir /Biljana Bojić Foto: AP, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track