Ministar spoljnih poslova Mađarske U BEOGRADU

ŠEF DIPLOMATIJE MAĐARSKE PETER SIJARTO NA SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU: Moramo da štitimo nacionalne interese! Dupli standardi moraju biti eleminisani! I Zapad sarađuje sa Rusima!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Beogradu, na konferenicji „SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU“,koju je organizovala kompanija „Adria Media Group“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, da je za Mađarsku ključ da prati nacionalne interese te da to važi za celi region.

"Za nas je ključ da uvek pratimo nacionalne interese i to važi za ceo region. Imamo 4 principa koji moramo da pratimo. Sve odluke moraju da budu zasnovane na konsultacijama i zajedničkom dogovoru i pristanku zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Dupli standardi moraju biti eleminisani. Trenutno vidimo da kad god imamo saradnju sa Rusima mi se nađemo pod jakim napadom, ali kad Zapad sarađuje sa Rusijom onda je sve ok. To mora da bude eleminisano.

Ni jedna zemlja ne treba da bude napadana jer pravi svoj energetski miks. Defitivno nam je potrebna saradnja na nivou Evroazije", rekao je Sijatro.

On je naglasio da će "ako drugi projekti ne uspeju ili ne budu napredovali dovoljno brzo, jedino rešenje za nas biće Južni koridor".

"Razumemo da se našim zapadnim prijateljima ne taj projekat ne sviđa i zovu ga ruskim, ali Turska, Bugarska, Mađarska, Srbija. Tri od 4 su članice Nato i EU, kakav je onda to ruski projekat? To onda mora biti evropski projekat."

1 / 9 Foto: Printscreen Kurir TV

Nove rute i izvori

S obzirom na složenu situaciju, kao u svetu, tako i u Srbiji, kao i komplikovnim odnosima između svetskih sila, ministar spoljnih poslova Mađarske se osvrnuo i na nove moguće opcije.

"Mi razumemo da je ovo period promena zbog nesigurnosti sprovođenja ruskog gasa Ukrajini. Treba da razmotrimo nove rute i nove izvore. Nova moguća ruta je usmerena ka jugu, kroz Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zainteresovani smo da ova ruta bude izgrađena", izjavio je Sijarto i dodao da su su "zainteresovani za napredak u izgradnji infrastrukture i u Srbiji i u Bugarskoj. Mađarska je donela neophodne odluke kako bi već bila u mogućnosti da primi gas do 2021. i 2022. godine sa granice sa Srbijom."

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track