DAČIČ NA REGIONALNOM SKUPU: Duboko verujem da su zemlje JE posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji
Foto: Marina Lopičić

BEZBEDNOST

DAČIČ NA REGIONALNOM SKUPU: Duboko verujem da su zemlje JE posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da duboko veruje da su zemlje Jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji. Dačić je na otvaranju regionalnog skupa o upravljanju i reformi sektora bezbednosti u organizaciji OEBS-a rekao da su aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje nedeljivi, da ne poznaju granice i da niko samostalno sa njima ne može da se izbori.

"Pred nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički pristup, međusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koje predstavljaju opasnost za mir, stabilnost i napredak naših društava", rekao je Dačić.

Ministar je, otvarajući događaj koji je okupio visoke zvaničnike i stručnjake u oblasti bezbednosti iz država Jugoistočne Evrope, kao i predstavnike akademske zajednice i civilnog društva, rekao da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti i postigla je, kaže, značajne rezultate.

On je naveo da je cilj reformi sektora bezbednosti u svakoj zemlji uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji će omogućiti mir, stabilnost, prosperitet države i njenih građana i garantovati poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Dodao je da je dobro uređen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje društvom u celini, te istakao da je reforma sektora bezbednosti kontinuiran i zahtevan proces, koji uključuje angažovanje širokog spektra aktera jedne države.

Ta reforma ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne i vojne organe, već zahteva aganžovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenta i njegovih odbora, a značajan doprinos daju i organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, kao i mediji.

Navodeći da je ključni princip sprovođenja uspešnih i održivih reformi u jednoj zemlji vlasništvo nad tim procesom, Dačić je istakao značaj međunarodnih i regionalnih organizacija koje mogu da pomognu prilikom razrade nacionalinih strategija, izrade zakonodavstva, obuke kadrova.

"Uveren sam da OEBS treba da nastavi da igra važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državaam regiona, kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći računa o specifičnim potrebama svake države", rekao je Dačić.

On je istakao da je izgradnja efikasnih institucija i kapaciteta u bezbednosnom sektoru veoma važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za izgradnju mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju post-konfliktnih društava.

U tom smislu, kako je naveo, učešće u mutlinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti je značajan segment delovanja na međunarodnoj sceni, kojem Srbija pridaje izuzetnu pažnju učešćem u misijama i operacijama EU i UN širom sveta.

"Napori Srbije da svoje učešće prošire sa participiranjem i u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS u Ukrajini potvrđuju našu spremnost da delimo odgovornost i teret u izgradnji mira i stabulnosti, svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde", istakao je Dačić.

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak istakao je da prevencija u upravljanju reformom sektora bezbednosti može biti instrument sprečavanja sukoba.

On je istakao da je na pripadnicima sektora bezbednosti velika odgovornost i da to da li oni postuju ljudska prava ili ne pravi ogromnu razliku na terenu, koja je ponekad i razlika između života i smrti.

Lajčak je istakao i da su partneri u postizanju dobre reforme sektora bezbednosti ključni i da OEBS igra važnu ulogu.

Navodeći da je sektor bezbednosti veoma kompleksan i da uključuje vojsku, policiju, ministarstva, zatvore, Lajčak je istakao da je potrebna saradnja svih tih elemenata.

"Reforme se mogu realizovati u jednoj oblasti, ali se neće održati ako ne postoji pravo parnerstvo među činiocima", istakao je Lajčak.

Dodao je da među državama mora postojati saradnja ali i istakao da sektor bezbednosti čini srž suvereniteta jedne države, koje imaju svoje strategije i prioritete.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oracio rekao je da je misija uspostavila tesnu saradnju sa bezbednosnim sektorom u Srbiji, uključujući i nadležna ministarstva i civilni sektor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja